Armata a băgat în ședință autoritățile din Brăila, Constanța, Galați și Tulcea, în contextul atacurilor tot mai dese ale rușilor pe malul ucrainean al Dunării. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, a anunțat că în urma acestei întâlniri nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește modalitatea de alarmare a populației.
Totodată, prefectul județului Constanța a susținut că în cazul bucăților de dronă găsite în ultimele zile pe teritoriul țării noastre, în special în Tulcea, „e vorba de materiale pe care, fie agresorii ruși, fie apărarea antiaeriană ucraineană le utilizează” și nu reprezintă vreun atac al țării noastre.
„A existat și există, de altfel, în aplicare o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență – Hotărârea 31, care reglementează tocmai modul în care se realizează prealertarea și alertarea populației în cazul în care dispersie a elementelor folosite, fie în atac, fie în apărare, ajung pe teritoriul românesc. E vorba de materiale pe care, fie agresorii ruși, fie apărarea antiaeriană ucraineană le utilizează și care în anumite condiții, inclusiv meteorologice, pot ajunge și au ajuns pe teritoriul României. În acest sens a fost reglementat un sistem care prevede o prealertare din partea Ministerului Apărării Naționale. Mai departe intră în funcțiune comitetele județene pentru situații de urgență și Comitetul Național pentru Situații de Urgență, având în vedere faptul că România se găsește într-o stare de pac, și alertează populația din zonele în care se pot produce astfel de dispersii de material.
S-au întâmplat astfel de cazuri în Tulcea. Constanța și Brăila sunt mai puțin afectate, riscul fiind practic zero. Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește modalitatea de alarmare a populației. Ministerul Apărării Naționale realizează o prealertare și ulterior, inspectoratele generale pentru Situații de Urgență, în zonele în care le sunt indicate, recurg fie la mesaje de tip RO-ALERT, în care populația este sfătuită ce are de făcut, fie la informare prin viu grai, acolo unde nu există o acoperire foarte bună a rețelelor GSM”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, în direct la Puterea Știrilor.
În județul Constanța există 130 de adăposturi antiaeriene
„Ele sunt verificate anual. O astfel de verificare este în curs în momentul de față. În conformitate cu prevederile legale ele trebuie să fie puse în în funcțiune în 24h de la solicitare. Ele au fost gândite pentru a fi suficiente în cazul unui atac. Repet, vorbim de atacuri aeriene convenționale sau de astfel de elemente de dispersie, ca în cazurile din județul Tulcea, ca urmare a atacurilor porturilor ucrainene dunărene”, a mai precizat prefectul județului Constanța.
Statul Major al Apărării a organizat marţi, 26 septembrie, în sistem videoconferinţă, o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea. Activitatea a urmărit optimizarea coordonării interinstituţionale în contextul situaţiei de securitate determinată de evoluţia agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.
Potrivit Ministerului Apărării, agenda a cuprins prezentarea situaţiei de securitate, a procesului de comunicare publică a armatei, subiecte din tematica pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare, respectiv responsabilităţile legale ce revin diferitelor instituţii din sistemul naţional de apărare.
„Şedinţa se înscrie în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 969/2007 privind organizarea, desfăşurarea şi conducerea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuţii de conducere în domeniul administraţiei publice, la nivel central şi local fiind, totodată, o continuare a dialogului susţinut de conducerea MApN cu reprezentanţii autorităţilor publice locale”, a mai transmis Ministerul Apărării.
Angel Tîlvăr: Dronele rusești care au căzut pe teritoriul României au fost lovite de antiaeriana ucraineană
Raportul privind dronele căzute în Deltă a fost finalizat şi înaintat Parchetului General, iar, potrivit informaţiilor, acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană şi nu au vizat teritoriul României, a afirmat miercuri ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în Parlament, la Ora Guvernului.
„La acest moment, expertizele tehnice cu privire la fragmentele ridicate din cele două locaţii sunt finalizate, iar raportul a fost înaintat Parchetului General, pentru instrumentarea dosarului deschis, conform procedurilor”, a arătat ministrul.
Tîlvăr a spus că informaţiile din dosar „duc la concluzia că dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spaţiului aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.
„Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a adăugat el. Mai mult, ministrul român a spus că dronele nu au putut fi observate de sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie „din motive obiective”, legate de înălţimea mică la care aparatele zburau, de mişcarea lor necontrolată şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei. Limitările acestea „sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a arătat Tîlvăr.
El a mai amintit că impactul dronelor a fost fără explozie, dronele neavând echipamente de luptă active. De asemenea, a spus că în aceste cazuri nu au existat pagube materiale sau victime.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News