Zelenski, mesaj pentru Iohannis după ce Ucraina a recunoscut limba română pentru minoritatea română

Volodimir Zelenski si Klaus Iohannis/ Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România și Ucraina merg mai departe spre un parteneriat strategic, a afirmat miercuri seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce guvernul de la Kiev a decis să recunoască limba română și să recunoască inexistenței așa-numitei ”limbi moldovenești”.

„Dragă Klaus Iohannis, așa cum am agreat în București, săptămâna trecută, înaintăm cu parteneriatul strategic dintre Ucraina și România. Mulțumesc României pentru sprijinirea Ucrainei în drumul către Uniunea Europeană și aștept cu nerăbdare deschiderea discuțiilor de aderare a Ucrainei în acest an. Împreună facem Europa mai puternică”, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Acesta a răspuns la mesajul președintelui Klaus Iohannis care a salutat decizia guvernului ucrainean de a decreta limba română drept limbă oficială a minorității române din Ucraina: „Salut pasul făcut astăzi de guvernul ucrainean în ceea ce privește implementarea înțelegerii asupra subiectului așa-numitei limbi artificiale «moldovenești», înțelegere la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută la București. Este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între țările și societățile române și ucrainene”, a transmis Iohannis.

La rândul său, Nicolae Ciucă, președintele PNL, apreciază faptul că autoritățile ucrainene vor elimina din nomenclatorul oficial ”limba moldovenească”.

„Am spus acest lucru și la forumul ”Rebuilding Ukraine”, la care am participat astăzi. Aceste demersuri începute în urmă cu un an, la nivel de șefi de stat, le-am continuat ca prim-ministru împreună cu omologul meu Denîs Șmîhal și mă bucur că astăzi avem un rezultat concret. (…) Românii vorbesc limba română și nu trebuie împărtiți în funcție de regiunea în care locuiesc. De aceea, gestul Ucrainei este unul firesc, care vine după ce Republica Moldova, în luna martie a acestui an, a înlocuit în Constituția sa ”limba moldovenească” cu limba română”, a precizat Nicolae Ciucă.

Declarația Comună semnată în urmă cu o săptămână la București de președintele Klaus Iohannis și președintele Volodimir Zelenski prevede ca Guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și așa-zisă limbă „moldovenească”, cu respectarea tuturor aspectelor legale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: