Știri din capitalele Europei, 19 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Bruxelles-ul plănuiește ca statele membre ale UE să împartă medicamente vitale și să ia măsuri de urgență pentru a evita repetarea penuriei care a afectat blocul comunitar în urmă cu un an.

Comisia Europeană propune un „mecanism voluntar de solidaritate”, solicitat de Franța și Germania, și un sistem de avertizare timpurie care să semnaleze momentul în care stocurile de medicamente devin insuficiente, potrivit unor proiecte de propuneri consultate de Financial Times.

În decembrie și ianuarie, țările occidentale au suferit o penurie de antibiotice, inclusiv penicilină și amoxicilină, și de analgezice precum paracetamolul, în special în cazul medicamentelor folosite de copii.

 

BERLIN

Guvernul german a anunțat miercuri o campanie de angajare a unui număr mai mare de refugiați ucraineni și alți refugiați, având în vedere că mulți dintre ei cunosc bine limba germană. Guvernul încearcă să abordeze atât lipsa de forță de muncă calificată, cât și preocupările legate de nivelurile ridicate de migrație. Germania a primit peste 1 milion de ucraineni de la invazia Rusiei de anul trecut și, de asemenea, primește un număr mare de refugiați și migranți din alte părți.

Campania pe care guvernul o lansează acum presupune ca centrele de ocupare a forței de muncă să depună mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe refugiați să se angajeze. Ideea este ca funcționarii să se întâlnească cu refugiații cel mult o dată la șase săptămâni pentru a-i ajuta să caute locuri de muncă adecvate și să abordeze eventualele obstacole, scrie AP.

 

ROMA | LJUBLJANA

Italia a informat Slovenia cu privire la planul său de a impune controale la frontiera comună din cauza schimbării situației din Europa și din Orientul Mijlociu. Potrivit unor informații neoficiale, Slovenia va introduce, la rândul său, controale la frontierele sale cu Croația și Ungaria, relatează AP și Slovenia Times. Țara urmează să introducă controale la frontieră la 21 octombrie, inițial pentru zece zile, cu posibilitatea de prelungire.

 

PARIS

Șase aeroporturi din Franța au fost evacuate miercuri după ce au fost transmise prin e-mail „amenințări de atac”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliției, ultima dintr-o serie de amenințări similare din ultimele zile. Evacuările de la Lille, Lyon, Nantes, Nisa, Toulouse și aeroportul Beauvais, în apropiere de Paris, ar permite autorităților să „elimine orice îndoială” că amenințările ar putea fi reale, a precizat sursa citată, conform France 24.

De asemenea, partidul de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen preia conducerea în sondaje. Ultimele date din sondajele de opinie din Franța plasează în top partidul naționalist Rassemblement National (RN), cu candidatul la europarlamentare Jordan Bardella, în timp ce partidul centrist și pro-european Renaissance al președintelui Emmanuel Macron este în urmă, pe măsură ce alegerile europene se apropie, scrie Euractiv.

 

HELSINKI

Compania finlandeză Nokia a anunțat că intenționează să elimine până la 14.000 de locuri de muncă în următorii trei ani, pentru a reduce costurile după o scădere peste așteptări a cererii pentru echipamentele sale de rețele mobile.

Compania de tehnologie a declarat că planurile de reducere cu 16% a forței de muncă globale care numără 86.000 de angajați fac parte din eforturile de reducere a costurilor cu 1,2 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2026. Reducerile au fost anunțate în timp ce compania a dezvăluit o scădere de 70% a profitului din trimestrul al treilea, care a scăzut la 133 milioane de euro, față de 428 milioane de euro cu un an înainte, relatează The Guardian.

 

PRIȘTINA

Premierul kosovar Albin Kurti a cerut miercuri forțelor de menținere a păcii conduse de NATO să își sporească prezența la granița de nord cu Serbia, afirmând că zona reprezintă un punct de intrare pentru arme ilegale și amenințări la adresa stabilității. Kurti a declarat în repetate rânduri că poliția kosovară nu poate păzi pe deplin frontiera de 350 de kilometri cu Serbia și numeroasele sale treceri ilegale folosite de infractori, conform AP.

 

MOSCOVA

Parlamentul Rusiei a finalizat adoptarea unui proiect de lege care schimbă poziția legală a Moscovei în privința testelor nucleare, într-un moment de tensiune acută cu Occidentul.

Camera inferioară, Duma de Stat, a adoptat miercuri a doua și a treia lectură a unui proiect de lege care revocă ratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT). Ambele au fost adoptate în unanimitate cu 415 voturi pentru și zero împotrivă. Rusia spune că nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face, dar experții în controlul armamentului sunt îngrijorați că se îndreaptă spre un test pe care Occidentul l-ar percepe ca pe o escaladare amenințătoare în contextul războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: