Cine controlează infrastructura de internet a lumii, o piață de 192 de miliarde de dolari

Sursa foto: Unsplash

Infrastructura de internet este un element fundamental în lumea conectată de astăzi, servind ca bază care permite comunicarea, accesul la informații și serviciile online, precum și funcționarea eficientă a rețelelor de telecomunicații. În era Internet of Things (IoT), a cloud computing și a rețelelor 5G, această infrastructură este mai importantă ca niciodată, iar o singură companie domină această piață, evaluată de Statista la aproximativ 192 de miliarde de dolari în 2023.

Cu o cotă de piață de 27% în segmentul infrastructurii de rețea, Huawei i-a depășit pe competitorii europeni și americani cu marje de zece puncte procentuale sau mai mult în 2020. Compania chineză a fost în fruntea dezvoltării tehnologiei 5G robuste de ceva timp, deși unele țări, precum Statele Unite, au impus interdicții de licențiere a exporturilor, au interzis sau au sfătuit cu fermitate împotriva vânzării smartphone-urilor Huawei și au exclus compania din planurile lor de extindere și construcție a capacității rețelelor 5G din cauza temerilor de spionaj din partea guvernului chinez și a accesului agenților străini la infrastructura critică.

Și în România, echipamentele de rețea ale Huawei au fost subiectul unor controverse, ședințe CSAT și măsuri restrictive în domeniul telecomunicațiilor. În contextul îngrijorărilor legate de securitate cibernetică și implicațiile acestor echipamente pentru infrastructura de comunicații a țării, compania chineză a fost împiedicată să participe la licitația pentru 5G.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: