Exporturile românești de energie electrică „sunt deocamdată insuficiente”

Sursa foto: Pixabay

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 octombrie, ora 8:29) – „Apel matinal”, Realizatori: Cătălin Cîrnu și Daniela Petrican
Cătălin Cîrnu: Și astăzi ne bucurăm de o vreme incredibil de frumoasă pentru data din calendar, 24 octombrie. Asta înseamnă că panourile fotovoltaice, extrem de căutate în vară, își fac treaba, livrând energie celor care le-au montat deja.
Daniela Petrican: Da, și din câte tot observăm, că de la an la an, sunt tot mai căutate aceste panouri fotovoltaice. Dar, dacă ne uităm așa puțin peste ceea ce înseamnă aceste panouri fotovoltaice, înțelegem, printr-o definiție simplă, că reprezintă sisteme care transformă în energie electrică energia solară luminoasă.
Cătălin Cîrnu: Da, și nu mai e mult până când vom da drumul la calorifere ori la sobe, la ce mai avem prin casă, pentru a ne încălzi, dacă nu cumva asta se și întâmplă deja prin zonele mai reci din țară, precum Harghita, de exemplu, unde temperaturile nocturne coboară sub 0 grade Celsius.
Daniela Petrican: Invitat la „Apel matinal” este Călin Dobra, director general Electrica Servicii. Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Bună dimineața!
Călin Dobra: Bună dimineața!

Daniela Petrican: Haideți să aflăm cât de bine stați cu pregătirile de iarnă, pentru că tot spuneam că ușor-ușor ne apropiem de sezonul rece.
Călin Dobra: Da, în primul rând, dați-mi voie să salut ascultătorii dvs. Și pentru că am intrat direct în subiect, o să vă și răspund că, din punct de vedere al companiei pe care o coordonez, la momentul acesta, noi acționăm, să zic așa, pe două direcții din punct de vedere al acestei pregătiri. O primă direcție este în cadrul Grupului Electrica, cu partenerii noștri, cu Distribuție Energie România, care operează pe 18 județe la nivel național, în zona Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord, iar noi, prin contractul pe care îl avem încheiat cu societatea de distribuție asigurăm intervențiile în caz de post avarie, să spun așa, după anumite evenimente neplăcute. Sper totuși să avem o iarnă cât mai ușoară și să nu intervenim foarte des, chiar dacă suntem, vă asigur că suntem pregătiți din acest punct de vedere. Utilajele specifice acestor intervenții accidentale sunt pregătite, sunt echipate, oamenii sunt deja pregătiți, instruiți, suntem, să zicem, în pole position așa, în așteptare. Cea de-a doua direcție este prin contractul de mentenanță pe care îl avem cu Enel – și aici discut pe zona Giurgiu, Ilfov și parte din municipiul București – același sistem de a interveni în caz de situații delicate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: