Scrisoarea trimisă Patriarhiei Ruse, în urmă cu o lună, de mitropolitul Vladimir al Republicii Moldova – un document acid, plin de reproșuri la atitudinea ”nerespectuoasă” a Rusiei față de moldoveni- a stârnit reacții în rândul fraților nostri de peste Prut.
Scrisoarea trimisă Patriarhiei Ruse a avut efectul unei explozii
În emisiunea „Puterea Știrilor”, realizată de Marinela Angheluș, rectorul Universitatii de Stat Moldova (USM), dr. conf. univ. Igor Șarov și-a exprimat opinia într-o manieră obiectivă, analizând cauzele și efectele produse de această scrisoare “ întârziată”, asa cum a numit-o profesorul.
“Este o scrisoare destul de tranșantă care a avut efectul unei explozii. Dar care sunt, de fapt, cauzele apariției acestei scrisori? Ce se desprinde din ea? Cred că această problemă este legată direct de asocierea Mitropoliei Moldovei cu promovarea intereselor pro-ruse în Republica Moldova, datorită apartenenței la Patriarhia Moscovei. Pe bună dreptate, această asociere este percepută de majoritatea societății ca un avanpost și nu ca susținător al intervenție Rusiei în Ucraina”, a afirmat Igor Șarov.
O scrisoare întârziată, dar mai bine mai târziu decât niciodată!
Despre problemele principale, identificate în acest text, rectorul USM vorbeste în continuare în emisiunea „Puterea Știrilor”,
„Această legătură a început să afecteze serios nu numai imaginea Mitropoliei Chișinăului, cât și pe fiecare dintre reprezentanții Mitropoliei, ducându-i într-o poziție marginală, în ochii societății, deci, vorbim despre nemulțumiri în interior care acum au răbufnit. Textul aceste reprezintă o radiografie exactă a realităților cu care se confruntă de mult, dar mai accentuat din momentul agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Este o scrisoare întârziată, dar mai bine mai târziu, în opinia mea, decât deloc. Voi expune câteva motive la care atât reprezentanții Mitropoliei Moldovei cât și societatea pot găsi un răspuns. Unu: cum poți să-ți explicit că atât copiii cât și bătrânii din Ucraina sunt uciși, în numele lui Cristos, cu binecuvântarea expresă a unui patriarh orthodox, pro Putin?
Promovarea politicii de deznaționalizare a Patriarhiei Ruse continua
Potrivit rectorului USM, al doilea motiv al atitudinii bisericii ruse față de cea din Moldova este faptul că Patriarhia Rusă revine la unul dintre visurile sale utopice, așa numita lume rusească, iar această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de deznaționalizare promovată în perioada țaristă pe care Biserica Ortodoxă din Rusia dorește să o promoveze în continuare.
„Al 3-lea motiv desprins din această scrisoare este lipsa de sprijin din partea Patriarhiei Moscovei după expresia mitropolitului Moldovei, într-o perioadă atât de dificilă! O ignorare aproape completă la solicitările mitropolitului Vladimir, promisiuni uitate și celelalte aspecte, care sunt doar câteva dintre cele care au apărut în relațiile dintre Mitropolia Chișinăului și Patriarhia Rusiei de-a lungul vremii”, a adăugat Igor Sarov.
Motivul tăcerii de până acum al Sinodului Bisericii Ortodoxe a Moldovei este doar frica!
Igor Șarov consideră că un semn clar al relațiilor tensionate dintre cele două reprezentanțe clerice este acela că mitropolitul Vladimir este preocupat de faptul că există “semne” că Patriarhia are consultări și discuții referitoare la structura și activitatea Bisericii Ortodoxe în Moldova, igorand conducere acesteia, ceea ce face ca structura administrativ-bisericească și slujitorii ei să fie percepuți ca niște pioni pe o tablă de șah.
„Interesul jocurilor politice ale Rusiei, pentru mine, personal, rămâne de neînțeles. Nu știu care ar putea să fie motivul principal dintr-o perspectiva morală și spirituală care justifică tăcerea Sinodului Bisericii Ortodoxe a Moldovei…poate doar… frica. Din nefericire, această frică poate părea realistă din punct de vedere politic și este legată de represalii din partea Bisericii Ortodoxe Ruse”, este convingerea rectorului USM care se întreabă în continuare cum să mai poată păstra de acum, această tăcere pe fondul atrocitatilor comise de Rusia în Ucraina.
Schimbă scrisoarea ceva sau rămâne mai degrabă un semnal de alarmă și atât?
Un sondaj de opinie arată că încrederea cetățenilor moldoveni în biserică a scăzut sub pragul de 70 de procente, pentru prima dată de la declararea independenței Republicii Moldova. Concluzia pe care o trage Igor Șarov este aceea că: “această scădere a încrederii în biserică și tendința de a merge către instituțiile laice sunt direct legate de apartenența la Patriarhia Moscovei și o retorică față de Ucraina și Moldova.
„A fost afectată foarte mult imaginea Bisericii Ortodoxe Ruse din Republica Moldova,reprezentată de Mitropolia Chișinăului. Chiar dacă mitropolitul Vladimir nu a susținut niciodată public acest război, în schimb au făcut-o clericii de rang înalt din Mitropolie”, a declarat Șarov.
Revenirea la Biserica Ortodoxă Română
Concluzia, potrivit rectorului USM, Igor Șarov, este aceea că deși mesajul scrisorii este unul curajos care descoperă multiplele nemulțumiri, problemele Mitropoliei Moldovei apărute în noul context geopolitic, din păcate, în scrisoare nu sunt propuse soluții, ori pentru că nu se cunosc, ori pentru că nu există curajul de a fi exprimate.
„Următorul pas ar fi revenirea la Biserica Ortodoxă Română. Aceasta ar fi o cale firească și morală pentru a ne reașeza tradițiile neamului nostru istoric și de drept. Chiar dacă ar trebui să fie un demers mai lung, juridic și canonic al Patriarhiei Române, această miscare ar aduce, cu siguranță, un început nou pentru Biserica Ortodoxă din Moldova și ar restabili încrederea credincioșilor și a societății în Mitropolia Moldovei. Deci, ar fi trebuit să fie inițiate discuții și acțiuni pentru a ne readuce înapoi în comunitate, cu Biserica Ortodoxă Română sub jurisdicția acesteia, așa cum și această scrisoare a fost un act de curaj. Asemenea pași ar fi, în opinia mea, necesari, în continuare”, a conchis rectorul USM, dr. conf. univ. Igor Șarov.
Scrisoarea poate fi citită integral aici
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News