Mai mult de 2 milioane de români au emigrat în ultimul deceniu

Sursa foto: Facebook

România a ajuns să importe forță de muncă. Un raport al Băncii Mondiale dedicat României arată că în ultimii 10-15 ani au emigrat mai mult de două milioane de români, adică aproape 20% din forța de muncă. Unii dintre ei nu au plecat temporar, ci definitiv, iar asta a dus la decalaje de competente, deficite de forță de muncă în mai multe domenii și cereri salariale distorsionate.

Problema nu este că românii emigrează, însă nu are cine să le ia locul, și mai rău decât atât, pleacă peste hotare tinerii, cei cu un nivel de educație mai ridicat, iar asta duce la o societate îmbătrânită.

Specialiștii Băncii Mondiale spun că o treime dintre cei care pot munci, nu fac asta, dar nici nu își caută un loc de muncă. Mai mult, efectele negative se văd și în domeniul IT.

România are mulți absolvenți în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, mai mult decât media UE, însă ponderea lor pe piața muncii este mult inferioară față de ceea ce se întâmplă în celelalte state din blocul comunitar european.

Dacă ne uităm și la alte cifre, românii nu sunt interesați de învățarea pe tot parcursul vieții. Aproximativ 1% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani participă la activități de învățare în rândul adulților, iar media UE este de 9,1%.

Pandemia a arătat însă că sistemul de învățământ e și mai afectat, iar numărul celor care părăsesc școala timpuriu, cât și rata analfabetismului funcțional sunt motive de îngrijorare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: