Dosar de europarlamentar: Victor Negrescu și proiectele pentru apărarea intereselor României

Victor Negrescu
Sursa foto: Facebook / Victor Negrescu

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a fost unul dintre cei mai activi reprezentanți ai României în Parlamentul European. În ultimii 4 ani, acesta a propus mai multe proiecte pentru a apăra interesele României, în unele dintre cele mai importante probleme.

Victor Negrescu a câștigat primul mandat de europarlamentar în 2014, pe listele PSD. Acesta a rămas în PE până în 2017, când s-a întors în țară și timp de un an de zile a avut portofoliul de ministru delegat pentru Afaceri Europene responsabil de pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Pe 1 februarie 2020, Victor Negrescu a obținut al doilea mandat de europarlamentar, după ce România a primit un loc în plus în PE în urma Brexitului.

Activitatea din PE

Victor Negrescu are numeroase contribuții la dezbaterile din plen. În fiecare lună a intervenit în discuțiile din Parlamentul European pe diferite subiecte: salariul minim la nivel european, probleme de politică externă, aderarea la Schengen, bugetul Uniunii Europene, criza refugiaților, criza energetică etc.

Victor Negrescu a lucrat și la mai multe rapoarte în calitate de raportor și raportor alternativ și a oferit mai multe avize în calitate de raportor. Europarlamentarul român a depus și mai multe propuneri de rezoluție, dar toate s-au concentrat pe probleme de politică externă, precum situația Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Europarlamentarul PSD este unul dintre puținii europarlamentari români care își depun pe site-ul PE declarația de interes financiar. Acesta dă dovadă de transparență și publică toate sursele sale de venit de la diferite instituții cu care lucrează. Negrescu depune inclusiv declarațiile de participare la evenimente organizate de terți și declarația privind comportamentul corespunzător.

Aderarea la Schengen

Victor Negrescu s-a implicat activ în procesul României de intrare în Schengen. Acesta a susținut de mai multe ori în Parlamentul European dreptul țării noastre de a fi parte din spațiul liber. Încă din primăvara acestui an, Negrescu susținea că e nevoie de o schimbare de strategie pentru aderarea la Schengen, deoarece Austria nu dădea semne că-și va schimba votul negativ.

În ultimele luni, premierul Marcel Ciolacu a anunțat intenția de a acționa Austria la Curtea de Justiție a UE dacă va continua să blocheze aderarea României la Schengen.

„În eventualitatea în care România va urma această cale eu cred că este o cale câștigătoare. Într-adevăr, este mai rapid să mergem pe calea diplomatică, de aceea așteptăm mai întâi aceste demersuri politice. La CJUE, un demers inițiat de un stat membru, susținut de instituțiile europene cum ar fi ideal, merge destul de rapid”, a declarat Victor Negrescu, referitor la atacarea Austriei la CJUE.

Renegocierea PNRR

Guvernul român încearcă de mai mult timp să renegocieze anumite capitole din PNRR, după ce în ultimii 2 ani contextul politic internațional și național s-a schimbat foarte mult. La începutul acestui an, Victor Negrescu a prezentat în PE mai multe propuneri pentru reajustarea PNRR.

„Am venit cu o serie de propuneri suplimentare, în așa fel încât Planurile să poată să fie reajustate la contextul actual, pentru că avem războiul din Ucraina, avem inflația, avem probleme pe zona de livrări de produse. România și celelalte state membre pot deja să vină cu formule ajustate, pot veni cu ajustări la Planurile de Redresare și Reziliență, dacă pot demonstra acel impact menționat de mine și pot să arate că aceste schimbări pe care vor să le facă sunt și în interesul statelor membre, și al UE”, a declarat Negrescu, în ianuarie 2023.

De asemenea, Negrescu a cerut Comisiei Europene să scoată din calculul deficitului bugetar ajutorul pe care România l-a oferit Republicii Moldova și Ucrainei. În vara lui 2023, acesta a mai solicitat 34 de milioane de euro pentru România, în urma inundațiilor care au afectat și țara noastră în 2022. Nu în ultimul rând, europarlamentarul român a cerut ca România să beneficieze de bani europeni pentru a-și dezvolta infrastructura pentru transportul cerealelor ce provin din Ucraina.

Șansele de a fi reales în 2024

Victor Negrescu este unul dintre europarlamentarii PSD care au șanse să fie realeși în 2024. Potrivit surselor PS News, Victor Negrescu ar urma să fie pe locul 3 pe lista PSD la alegerile europarlamentare din 2024. Acest lucru confirmă că a avut un mandat pozitiv în Parlamentul European, iar PSD se simte reprezentat de acesta.

În prezent, este vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație privind construirea politicii în domeniul educației digitale, și membru în Comisia pentru bugete, activând în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Într-un nou mandat, Victor Negrescu ar putea să aibă acces la funcții mai importante în Parlamentul European pentru a apăra interesele României.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: