Summitul CPE. Dan Dungaciu: „Campania de imagine a R. Moldova a intrat într-un crescendo absolut uluitor”

„Campania de imagine a Republicii Moldova a intrat într-un crescendo absolut uluitor”, a remarcat sociologul Dan Dungaciu, făcând referire la summit-ul Comunității Politice Europene (EPC), organizat la Chișinău. Invitat la „Puterea Știrilor”, Dungaciu a rămas rezervat în privința unei decizii favorabile Republicii Moldova în privința traseului său european, sociologul explicând că „nu te poți integra în Uniunea Europeană dacă ai teritorii pe care nu le controlezi”. De asemenea, el a fost de părere că ar fi cinic ca R.Moldova să primească o dată oficială a începerii negocierilor de aderare înaintea Ucrainei.

PS News: Poate acest summit schimba destinul Republicii Moldova? 

Dan Dungaciu: Sigur că devine centrul Europei, sună frumos și e bine ca imagine. În ultima vreme, campania de imagine a Republicii Moldova a intrat într-un crescendo absolut uluitor. Dacă ne uităm la prezența publică a doamnei Maia Sandu, la prezența în publicațiile dintre cele mai importante la nivel internațional a doamnei Maia Sandu, începând cu felicitarea în direct a președintelui Biden adresată domniei sale în Polonia, lucrurile au intrat într-o creștere aproape de neimaginat.

Și astea nu sunt lucruri noi, însă e prea puțin important la nivelul evoluției reale a Republicii Moldova, pentru că extrem de puține lucruri sau nu lucrurile cele mai importante sunt la dispoziția Republicii Moldova atunci când vorbim despre viitorul pe termen scurt și pe termen mediu. Este important ce se întâmplă la Chișinău, dar e mai important ce se întâmplă la Kiev. E important ce se întâmplă pe dimensiunea relației Chișinău-Bruxelles, dar este și mai important, din păcate, ce se întâmplă pe relația Moscova-Kiev. Pentru că acest război nenorocit, care nu știm când se va termina și neapărat nu știm cum se va termina, grevează destinul Republicii Moldova într-un mod fatal, aș îndrăzni să spun.

Nu se poate imagina în acest moment un destin european pentru Republica Moldova, dacă nu avem certitudinea că războiul din Ucraina se va încheia prin victoria forțelor ucrainene sprijinite de Alianța Europeană, alianța Euro-Atlantică, o victorie totală. Adică una prin care Ucraina să-și controleze toate teritoriile, care să îi permită ulterior Ucrainei să se integreze și în Alianța Atlanticului de Nord. Pentru că fără controlul teritoriilor integrale Ucrainei îi va fi imposibil, tehnic vorbind, să se integreze în Uniunea Europeană sau să se integreze în NATO, cel puțin din câte știm până acum. Asta nu înseamnă că istoria nu se mai poate schimba sau regulile nu se pot schimba chiar peste noapte, dar din câte știm acum, nu există la nivelul Bruxelles-ului vreo dorință de a accepta un stat să repete precedentul Ciprului de Nord.

Cazul Ciprului este emblematic. Cipru este un stat integrat în Uniunea Europeană doar cu o parte, adică cu partea grecească controlată de autoritățile din Cipru. Partea turcă nu este integrată în Uniunea Europeană, s-a dovedit a fi un eșec acest experiment pe care Bruxelles-ul nu mai vrea să-l repete. Altminteri spus, nu te poți integra în Uniunea Europeană dacă ai teritorii pe care nu le controlezi, cazul Ucrainei în acest moment, cazul Republicii Moldova în acest moment, ambele state au teritorii pe care nu le controlează.

PS News: Ce se va decide în urma acestui summit? 

Dan Dungaciu: Nu are ce să se decidă din punct de vedere formal ceva foarte concret. Republica Moldova a primit, să zicem așa, statutul de țară candidată ca urmare, aș spune datorită, deși sună un pic cinic, dar a primit datorită războiului sau din cauza războiului din Ucraina. Sigur că și Ucraina a primit acest statut politic, s-a sărit peste rând, ca să spun așa, dar dacă e să-și asume comunitatea europeană începerea negocierilor cu R.Moldova până la sfârșitul anului, asta nu poate să o facă dacă nu-și asumă în același timp un tratament identic și pentru Ucraina. Nu pot să-i oferi în acest moment tragic pentru Ucraina, să-i oferi mai mult Republicii Moldova decât Ucrainei, ar fi cel puțin imoral, ca să nu spun imposibil din punct de vedere tehnic.

Ar fi imoral ca Republica Moldova, care a beneficiat enorm de invazia Federației Ruse în Ucraina, să primească mai repede decât Ucraina data de începere a negocierilor.

PS News: Se vor face pași concreți în direcția aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Dan Dungaciu: Despre aderare se va discuta, dar pași concreți nu îmi imaginezi că se pot face, pentru că pasul concret care trebuie să vină în acest moment este începerea negocierilor Chișinău-Bruxelles. Asta nu se poate face dacă nu-i oferi și Ucrainei același lucru, pentru că n-ai cum să-i dai Republicii Moldova, care între noi fie vorba, în momentul acesta, nici măcar nu are sancțiuni împotriva Federației Ruse la nivel de stat. Deci nu poți să-i dai Republicii Moldova mai mult decât dai Ucrainei. Ucraina este pe teren, Ucraina luptă, oamenii mor acolo, bombele cad.

Nu-mi imaginez că cineva la nivelul Uniunii Europene își poate asuma politic un asemenea gest, chiar dacă, sigur, retorica declarațiilor nu va fi foarte mare. Să nu uităm însă că prezența europeană la Chișinău nu e doar despre Chișinău. Prezența europeană a liderilor europeni este și un semnal adresat Federației Ruse că Uniunea Europeană este unită, că Europa este dispusă și să-și asume sarcini în ceea ce Moscova numea străinătate apropiată, un spațiu prin excelență sub controlul puterii de la Moscova.

Acesta e mesajul pe care Uniunea Europeană vrea să transmită, dacă asta se va concretiza într-un fel sau altul, asta urmează să vedem, dar la Chișinău, repet, dincolo de aceste mesaje, care sunt importante, desigur, nu mă aștept la declarații tehnice concrete care să schimbe datele problemei într-un mod radical.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: