România în Schengen. Siegfried Mureșan: Austria este izolată pe plan european

Schengen Area expansion
Sursa foto: schengenvisainfo.com

Izolată pe plan european este Austria, și nicidecum România, pe speța privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, este de părere europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE. Invitat în studioul Puterea Știrilor, liberalul a vorbit și despre decizia luată de mai multe state Schengen, care au reintrodus controale la granița cu alte state membre.

Amintim că mai multe state Schengen au reintrodus controale la granița cu alte state membre, iar măsurile vin pe fondul crizei din Orientul Mijlociu, a temerilor legate de posibile atentate teroriste, dar și a creșterii în 2023 a numărului de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa.

„Mai devreme sau mai târziu vom reuși să intrăm în Schengen”

„În primul rând, poziția cancelarului austriac este de de neînțeles și e evident determinată de situația politică din Austria și de problemele pe care el însuși le-a creat în politica internă. Vă explic, rând pe rând, care e situația. În primul rând, România are în momentul de față susținerea a 26 din 27 de state membre pentru a adera la spațiul Schengen. Avem susținerea Comisiei Europene și a Parlamentului European. Este foarte bine că, după votul din Consiliul JAI de anul trecut, România s-a concentrat pe păstrarea acestui sprijin și am văzut că liderii tuturor celorlalte state europene au spus cu fiecare ocazie că România este pregătită să adere la Spațiul Schengen și suntem susținuți. Cancelarul Germaniei, președintele Franței, prim-miniștrii din atât de multe alte state europene, președinta Comisiei Europene și a Parlamentului European. A fost foarte important să ținem acest sprijin și să se vadă foarte clar că izolată pe plan european este Austria și nicidecum România pe această speță.

Deci toată lumea este în continuare de partea noastră și acest lucru este important. Asta e garanția faptului că mai devreme sau mai târziu vom reuși. În ceea ce privește situația din Austria, există presiune migraționistă acolo, noi nu avem nicio legătură cu ea. Oamenii care merg în Austria și solicită azil nu vin din România, nu au trecut prin România. Cancelarul Austriei dorește măsuri adiționale pentru combaterea migrației, iar România a spus foarte clar că vom participa la orice soluție europeană care reduce fluxul de imigranți înspre Austria și de altfel chiar am desfășurat un proiect pilot la frontiera externă a României, prin care am întărit controlul, proiect pilot care a fost evaluat ca fiind un succes de Comisia Europeană. Deci noi suntem pregătiți să îi ajutăm cu orice putem ca să-și păzească mai bine frontiera și suntem dispuși să desfășurăm orice proiect este necesar la frontiera noastră, iar proiectul pilot a fost desfășurat cu succes. Și Comisia Europeană a spus că a fost un un succes”, a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, în direct la Puterea Știrilor.

„Cancelarul Austriei e populist. Noi nu suntem populiști”

„Trebuie să ne păstrăm toți aliații și trebuie să continuăm să rămânem în continuare serioși. Cancelarul Austriei e populist. Noi nu suntem populiști. Tocmai asta ne ajută să păstrăm încrederea celorlalți parteneri. Eu sunt convins că mai degrabă mai devreme, nu mai târziu, vom deveni stat membru al Spațiului Schengen. Iar acele controale la care v-ați referit acum la frontieră sunt niște măsuri temporare, impuse de unele state membre care observă o creștere a numărului de persoane care trec frontiera.

Astfel de controale temporare, pe perioade de până la șase luni de zile, nu constituie o dramă și au avut loc și în trecut. Ele trebuie să rămână excepția. Dar astfel de controale au avut loc și în trecut. Au fost temporare. Au fost excepționale. Faptul că au fost introduse recent acum de unul sau două state membre nu constituie o dramă. Sper să fie ridicate cât mai curând”, a mai susținut vicepreședintele PPE.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: