La INDAGRA, la mare căutare sunt expozanții care oferă soluții de energie verde. Au trecut abia 4 zile de când Ministrul Agriculturii a semnat Ordinul pentru aprobarea schemei de ajutor de stat privind sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile pentru întreprinderile din sectorul agricol și industria alimentară.
“Sistemele fotovoltaice pot ajuta la irigații, pot fi o completare la culturile care cresc mai bine în zonele de umbră oferite de panourile fotovoltaice care poate scădea nivelul de irigații până la 40%. Așadar ai partea de două surse de venit pentru același teren. Ele se montează la o înălțime ceva mai mare astfel încât pășunile pot fi folosite în dublu sens: partea de jos de unde se hrănesc animalele și partea de sus unde se produce energie. Nu în ultimul rând, acestea sunt soluții verzi și inepuizabile” afirmă managerul unui proiect de energie regenerabila, Diana Stîngă.
Potrivit specialistei, timpul de amortizare al costurilor este cuprins între 4-8 ani. În momentul de față există mai multe fonduri care susțin implementarea acestor soluții în proiectele agricole. Sunt unele care déjà funcționează, iar altele care vor fi demarcate în curând.
Costul de achiziție al sistemelor fotovoltaice este cel mai scăzut din ultimii ani
“Această ieftinire vine pe fondul creării de mari stocuri de către producători. Acum este un moment foarte bun pentru cei care doresc să cumpere deoarece noi preconizăm că la anul prețurile vor crește”, anunta Diana Stîngă.
Reamintim că fermierii și procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate, începând cu 5 noiembrie, anul acesta.
O condiție este ca investițiile care vizează locuri de consum diferite, trebuie să se încadreze în valoarea de 20.000.000 euro pe beneficiar.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News