UPDATE VIDEO A doua fază a războiului cu Hamas a început, anunţă Netanyahu

Israel Gaza Hamas
Sursa foto: X

UPDATE, ORA 22.04

Premierul israelian Benjamin Netanyahu avertizează sâmbătă că războiul împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza va fi ”lung şi dificil”, relatează AFP.

”Războiul din Fîşia gaza va fi lung şi dificil, iar noi suntem pregătiţi”, avertizează Benjamin Netanyahu într-o conferinţă de presă, la Tel Aviv.

Armata israeliană ”va distruge inamicul pe pământ şi sub pământ”, a ameninţat el.

UPDATE, ORA 20.20

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a luat peste 220 de ostatici într-un atac sângeros în Israel, la 7 octombrie, cere eliberarea deţinuţilor încarceraţi în Israel în schimbul eliberării ostaticilor, relatează AFP.

”Preţul de plătit pentru numărul mare de ostatici ai inamicului care se află pe mâna noastră este golirea închisorilor de toţi deţinuţii palestinieni”, anunţă un purtător de cuvânt al aripii armate a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, Abu Obeida.

El face acest anunţ într-o înregistrare video difuzată de postul de televiziune Al-Aqsa, care aparţine Hamas.

UPDATE, ORA 19.03

Armata israeliană a cerut sâmbătă populaţiei civile care încă se mai află în nordul Fâşiei Gaza să plece de îndată către partea de sud a acestui teritoriu, într-un apel în care avertizează asupra unei „operaţiuni militare iminente”, transmite Reuters.

„Acesta este un comunicat militar urgent (…) Nu este o simplă măsură de precauţie”, afirmă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-o declaraţie postată pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

UPDATE, ORA 15.36

Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă sâmbătă că 7.703 persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, relatează AFP.

Peste 3.500 de copii se află între morţii înregistraţi de la începutul războiului, la 7 octombrie.

Un bilanţ anterior, comunicat vineri, anunţa 7.326 de morţi.

UPDATE, ORA 13.42

Printr-un anunț de ultimă oră, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a transmis că, prin intermediul unei lovituri aeriene precise, comandatul operațiunilor navale al grupării teroriste Hamas a fost eliminat.

Șeful comandamentului naval al grupării teroriste era responsabil pentru încercarea luptătorilor Hamas de a se infiltra în spațiul maritim de lângă Zikim, notează The Jerusalem Post.

”Șeful comandamentului naval al Hamas a fost eliminat printr-o lovitură aeriană”, a transmis armata israeliană, la operațiune participând și Shin Beth, agenția de securitate a Israelului.

UPDATE, ORA 12.39

Armata israeliană anunţă sâmbătă că a ”lovit 150 de ţinte subterane” în nordul Fâşiei Gaza, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-o intensificare a bombardamentelor, în care Tsahalul anunţă că a lovit tuneluri folosite de Hamas şi instalaţii subterane, relatează AFP.

”În noaptea (de vineri spre sâmbătă), avioane de luptă ale Tsahalului au lovit 150 de ţinte subterane în nordul Fâşiei Gaza, inclusiv tuneluri folosite de către terorişti, instalaţii subterane de luptă şi alte infrastructuri subterane. Mai mulţi terorişti din Hamas au fost omorâţi”, anunţă armata israeliană într-un comunicat publicat în urma unor raiduri aeriene intense în enclava palestiniană.

Israelul este convins că mişcarea islamistă palestiniană îşi conduce şi organizează operaţiunile dintr-o uriaşă reţea de tuneluri subterane.

UPDATE, ORA 10.39

Forţele de apărare israeliene au anunţat că l-au eliminat pe şeful operaţiunilor aeriene ale grupării Hamas, Asem Abu Rakaba.

El a participat la plănuirea masacrului din 7 octombrie şi s-a ocupat de coordonarea teroriştilor care s-au infiltrat în Israel cu parapanta la festivalurile de muzică.

Totodată, el a coordonat şi atacurile cu dronă asupra punctelor de observaţie ale armatei israeliene.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Lupte terestre au făcut ravagii sâmbătă în Fâşia Gaza, ţinta unor atacuri israeliene fără precedent, la trei săptămâni de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, şi izolată de lume din cauza opririi telecomunicaţiilor şi a internetului, scrie AFP.

ONU şi-a exprimat temerile cu privire la o „avalanşă de suferinţă umană” în teritoriul palestinian asediat, iar Adunarea Generală a organizaţiei internaţionale a adoptat vineri o rezoluţie prin care a cerut ‘”un armistiţiu umanitar imediat”. Acest text fără caracter obligatoriu a fost salutat de Hamas, dar respins de Israel, care continuă să bombardeze Gaza şi să efectueze raiduri terestre.

„Ne confruntăm cu incursiuni terestre israeliene în Beit Hanoun (nord) şi al-Boureij (centru). Lupte grele sunt în desfăşurare”, a declarat vineri seara într-un comunicat aripa militară a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a confirmat vineri seară pentru AFP că forţele israeliene operau „în interiorul Fâşiei Gaza, aşa cum au făcut-o”, efectuând o incursiune în noaptea precedentă.

Vineri seară, cerul de deasupra Fâşiei Gaza, unde se locuiesc circa 2,4 milioane de locuitori defavorizaţi, era roşu şi portocaliu, în flăcări de explozii şi de culorile incendiilor declanşate de lovituri, potrivit imaginilor în direct ale AFP.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: