Polonia are 90.000 de fermieri, noi avem 796.000. Daraban: „Nu se poate fără pistol la cap!”

Mihai Daraban

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României, invitat al Marinelei Angheluș, la emisiunea Puterea Știrilor, a vorbit despre subvențiile la hectar, argumentand de ce a venit, in timpul unei conferinte INDAGRA, cu propunerea de a fi eliminate aceste subventii pentru fermierii care au sub 100 de hectare.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României:

„Știu, vreau să le spun la toți cu tot curajul. Știți, eu am jucat rugby și ești învățat și să dai, dar să și primești. Eu sunt inginer de mașini termice, nu sunt în domeniul agricol, m-am ocupat de navlosiri, tancuri petroliere, deci n-am nimic de-a face în plan personal cu agricultura și recunosc acest lucru. Dar, când spun cuvântul fermier, să înțelegeți că vorbesc de acea entitate care poate să aibă sau să nu aibă teren în proprietate. Vorbesc de aceea entitate care aplică pentru subvențiile la hectar, subvențiile europene. Polonia este o țară cu o treime mai mare decât România și are 90.000 de fermieri. România are 796 000 de fermieri dintre care cei care detin între 1 și 5 hectare, avem 580.000. Acestea sunt cifre reale și de necontestat. Acestea sunt cifrele lor. Nu vreau să spun de la cine le am dar cei de la care le am chiar m-au rugat să le rostogolesc eu, pentru că dacă ar face-o ei, și-ar putea pierde gâtul. Între 5 și 30 de hectare avem 180.000 de fermieri proprietari. Cu peste 3000 de hectare avem 109 fermieri si intre 2000 și 3000 de hectare avem 120. Deci, cum credeți dvs. că noi putem să fim vreodată competitivi, pe ceea ce ne interesează mai mult, pe produse cu valoare adăugată mare?

Toți știu să vândă grâul, să dea grâu în port. Nu e mare filosofie, nici măcar nu fac un efort. Cheamă niște traderi, vând cerealele la capătul solei și au terminat povestea. Asta reprezintă un grup de indicatori. Vă mai spun altceva, apropo de acest număr mare de fermieri pe care îi avem versus Polonia: noi avem 32,89% din numărul de fermieri din Uniunea Europeană care realizează și aici, țineți-vă bine 3,3% din produsele agricole standard ale Uniunii Europene. Vă dau contra exemple Franța cu 4,36 din toți fermierii europeni și contribuie cu 16,8% din total produse standard europene. Nemții sunt pe undeva la doi și ceva din fermierii europeni și contribuie cu 14% din producția europeană.

Este o atomizare a suprafeței, o atomizare a fermierilor, care n-o să îi ducă la niciun rezultat pozitiv, dacă nu se asociază, pentru că noi, când am spus, să nu se mai dea subvenții sub 100 de hectare, să-i împingi forțat, dacă vreți. Cu tot respectul, poate par nedemocrat dar trebuie să o spunem în fața nației: Nu se poate fără măsuri coercitive. Nu se poate fără pistol la cap.

Nu confiscă nimeni terenurile nule. Stimată doamnă, știți că din 796 de mii de fermieri depun bilanțul doar 26 200? Si vedem la televizor găuri negre în economie, găuri în bugetul de stat. Până la urmă, nu suntem toți agricultori în țara asta. Trebuie să înțeleagă și dânșii că trebuie să întoarcă ceva societății. Dacă nu întorc produse agricole de calitate și vandabile, să întoarcă măcar bani la bugetul de stat, pentru că e o țară care nu muncește pentru ei”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: