Scheme de ajutor de 1 mil. de euro. Ce trebuie să știe fermierii români

Sorin Moise MADR PS News Puterea-Stirilor
Sorin Moise MADR PS News Puterea-Stirilor

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, anunță că fermierii vor primi, în curând, bani pentru două scheme de ajutor în valoare de 1 milion de euro: Energie Verde și Investalim. De asemenea, Sorin Moise ne oferă un punct de vedere asupra târgului INDAGRA 2023.

Programul “Energie verde verde în ferme” va demara saptamana viitoare

“Aș începe în primul rând cu ordinea deschiderii acestor sesiuni, adică cât de repede fermierii pot avea acces la bani și aș începe cu cele două scheme de ajutor de stat, una din fondul de modernizare pentru energie verde în ferme, care se va deschide în perioada imediat următoare până la jumătatea lunii noiembrie. Intenționăm să deschidem poate chiar săptămâna viitoare. Deci, energie verde verde în ferme, unde fermierii vor putea accesa bani pentru a dezvolta capacități de producție de energie fotovoltaică și eoliană la nivel de fermă. Suma pentru această schemă de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro pentru următorii 3 ani, cu alocarea anuală de 150 de milioane de euro”.

INVESTALIM: 500 de milioane de euro pentru următorii 3 ani

“De asemenea, tot în această perioadă, începând cu chiar de săptămâna trecută, a început această măsură Investalim de care ați pomenit. Discutăm de o schemă de ajutor de stat cu o alocare, la fel ,de 500 de milioane de euro pentru următorii 3 ani”.

Două scheme de ajutor de stat: 1 milion de euro pentru fermierii romani in urmatorii 3 ani

“Deci, iată că avem din două scheme de ajutor de stat pentru următorii 3 ani 1.000.000.000 euro care vin către fermieri. Cu toate că majoritatea fermierilor ne solicită granturi sau ne ne solicită creșterea subvențiilor, din păcate, Guvernul și Comisia Europeană au acces mai ușor să ofere finanțări pentru investiții pentru a dezvolta capacități de investiții și pentru a aduce o zonă de de profit și către bugetul statului. Tocmai de aceea am încercăm să aducem banii ăștia către zonele de schemele de ajutor de stat, energie verde și investalim. Pentru Investalim e de mare interes. Această măsură va fi de mare interes pentru fermierii români pentru că, așa cum știm, avem foarte multă materie primă de calitate, dar din păcate o exportăm și ajungem să importăm produs finit procesat. Nu mai vrem să facem acest lucru sau vrem cât de cât să diminuăm și să reglăm balanța comercială a României, astfel încât în perioada următoare, având banii ăștia la dispoziție, fermierii sa își poata dezvolta anumite capacități de procesare astfel încât să integreze producția primară din România”.

Beneficiarii celor doua scheme de ajutor: toți actorii din industria agricolă, industria alimentară și OAI-uri

“Beneficiarii pentru cele două scheme în zona de energie verde, beneficiarii cărora li se adresează această măsură sunt toți actorii din industria agricolă, industria alimentară și bineînțeles OAI-urile, organizațiile de utilizatori de apă pentru irigat, pentru că și acolo sunt niște consumuri destul de mari de energie pentru zona de investalim. De asemenea, avem ca potențiali beneficiari toate firmele care activează în domeniul industriei alimentare și agroalimentare, tocmai pentru a putea să-și dezvolte capacitățile actuale, să înceapă de la zero alte capacități sau să schimbe cumva procesul pe care îl au în acest moment. Dacă din anumite motive consideră că obiectul lor de activitate nu mai e unul de interes pentru piață, își pot schimba radical procesul de fabricație și pot treace către altceva prin intermediul acestor acestor sume”.

“Indagra este despre PR”, aceasta este viziunea secretarului de stat MADR despre cel mai mare targ agroalimentar din Sud-Estul Europei.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: