Premierul olandez Rutte vrea șefia NATO

Sursa foto: X

Mark Rutte va trebui să treacă peste recordul de cheltuieli pentru apărare al țării sale și peste dorința de a vedea o femeie la conducerea alianței pentru a deveni următorul secretar general.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte este favorit pentru a prelua șefia NATO, după ce și-a manifestat interesul în weekend – dar va trebui să treacă peste recordul inegal al țării sale în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, precum și peste propriul său gen pentru a obține postul.

Până în prezent, guvernele au păstrat oficial tăcerea cu privire la candidatura lui Rutte, dar trei înalți oficiali europeni, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber, au declarat că se așteaptă ca acesta să obțină un sprijin larg. Unul dintre ei a prezis că va fi susținut de țările din flancul estic, pentru care principala problemă este poziția candidatului față de Rusia și Ucraina, potrivit politico.eu.

„Rutte aduce avantajul de a fi un politician foarte experimentat dintr-o țară care a fost în mod tradițional o curea de transmisie între opiniile anglo-saxone și cele din Europa continentală. El ar putea fi văzut de statele membre [NATO] mai mari ca o soluție de compromis bună”, a declarat Ben Schreer, director executiv al biroului din Berlin al Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: