Comisia Europeană a aprobat astăzi adăugarea produsului românesc din carne de porc afumată „Salinate de Turda” în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).
„Salinate de Turda” desemnează produsele afumate și uscate din carne de porc, ținute în saramură naturală („mărătoare”). Acestea sunt combinate cu condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
Noua denumire va fi adăugată în lista celor 1 661 de produse alimentare protejate în Uniunea Europeană.
Lista tuturor indicațiilor geografice protejate poate fi găsită în baza de date eAmbrosia.
România Frumoasă – despre oameni, fapte, locuri.
Credit foto: Moldova Invest.
Astfel, „Salinate de Turda – IGP” se alătură celor 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicaţie Geografică Protejată) şi Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată).
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News