UPDATE Vot unanim în ședința PNL: Liberalii merg singuri la alegeri

Sursa foto: media.pnl.ro

UPDATE 14:44

Vot unanim în ședință: PNL a ales calea „prin noi înșine” în alegerile din 2024.

UPDATE 14:37

Dan Motreanu, în ședința PNL (surse): În această Coaliție PNL a fost partidul corect. Niciodată într-o alianță de genul asta nu s-a pomenit ca unul din parteneri să îi fure primarii celuilalt și să se mai și laude cu asta. PNL trebuie să își asume obiectivul principal câștigarea alegerilor prezidențiale.

UPDATE 14:22

Nicolae Ciucă, în ședința PNL (surse): Eu nu susțin măsura cash, ca să fie clar. Dar realitatea este ca trebuie să și găsim măsuri care să combată evaziunea fiscală. Sigur, eu vă spun clar că nu cred că soluția este această măsură cash. Și vom vedea ce se va întâmpla cu ea. Trebuie să analizăm foarte bine măsura, pentru că nu trebuie ca oamenii să ajungă să creadă că sunt considerați toți evazioniști, mai ales cei care abia agonisesc un bănuț.

UPDATE 12:33

Lucian Bode, în ședință, surse:

• Faliile interne trebuie asanate și unitatea în jurul obiectivului comun de a câștiga toate cele 4 runde de alegeri trebuie să constituie principalele noastre preocupări

• Unitate pentru locul I trebuie să fie deviza noastră! Acesta nu este un slogan, el trebuie să ne defineacă toate acțiunile atât la nivel de filiale, cât și la nivel național.
Să avem unitate pentru a câștiga toate pozițiile în bătăliile electorale.

• Nu avem voie față de PNL, față de militanții noștri să ne propunem altceva decât locul 1! Pentru asta trebuie să fim uniți! Unitatea noastră poate să ne ducă la câștigarea alegerilor. Cred că suntem conștienți cu toții că avem un an greu, după 2024 cu PNL la guvernare încă patru ani clar e loc sub soare pentru toți!

• Partidul Național Liberal trebuie să câștige președinția României. Trebuie să spunem clar și cu argumente de ce candidatul nostru e cel mai bun și mai potrivit să ocupe cea mai înaltă demnitate în stat.

• Electoratul nostru tradițional, urbanul mare trebuie recâștigat. Avem un mesaj foarte bun și pentru electoratul urban pentru ca avem proiecte importante pentru ei.

Liberalii au decis, la propunerea secretarului general, să pună și în statul o regulă majoră: „cine nu are rezultate, face pasul în spate”

UPDATE 12:05

Rareș Bogdan, despre atacurile social-democraților la PNL (Marian Mina și Cristescu): PSD vor să pară băieți buni, însă ne atacă începând de aseară prin „Divizia Bălăceanca”.

UPDATE 12:02

Nicolae Ciucă: Coagularea dreptei se va face în jurul PNL. Suntem pe finalizare cu fuziunea prin absorbție cu ALDE. Suntem singurul partid care poate coagula dreapta!

UPDATE 12:00

Conducerea PNL va analiza trei scenarii privind alegerile de anul viitor: dacă vor aborda anul electoral “Prin Noi Înşine”, alături de PSD într-o alianţă electorală sau într-o largă coaliţie de dreapta.

Detalii AICI

UPDATE 11:30

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri, la începutul ședinței, strategia pe care partidul o va adopta în anul electoral 2024:

„Prin noi înșine am reușit de-a lungul istoriei. Prin noi înșine vom reuși să abordăm alegerile din 2024 și să le câștigăm. Să dăm Președintele României. Pentru că nu există altă soluție pentru dezvoltarea României.

Suntem aici să stabilim strategia și direcția. Avem nevoie ca pe baza acestor valori să ne asumăm obiectivele. Pentru îndeplinirea lor avem clar nevoie de o strategie și un plan.

Trebuie să dezvoltăm propriile obiective, propriile linii în conformitate cu ce am asumat ca partid.

Fiecare dintre miniștrii noștri pot fi analizați. Dar avem cea mai bună echipă de miniștri care s-a angajat sa facă treaba. Nu e deloc simplu. Și-au îndeplinit obiectivele. Important e că am avut și avem puterea să spunem ce am făcut bine, să putem spune ce nu am îndeplinit. Asa e și într-o familie, acasă, spui onest ce ai făcut bine și ce nu ai reușit. Trebuie să ai puterea să recunoști, să îndrepți, să treci mai departe. Același lucru să îl facem și cu programul de guvernare.

Din punct de vedere politic cred că am fost suficient de răbdători și vă cer să avem în continuare capacitatea de răbdare la guvernare și atitudinea față de campania electorală și competiția pentru 2024.

Noi ne tot asumam echilibrul si responsabilitatea din partea PNL, dar nu fara ca ceilalți să țină cont de această onestitate și trăsătură de caracter pentru ce înseamnă stabilitatea României și exercitarea actului de guvernare. Sigur că vom fi mereu responsabili și echilibrați că așa suntem noi. Dar nu vom accepta altceva decât tot responsabilitate și onestitate de la orice partener”.

––––––––––––––

O nouă zi de discuții la Partidul Național Liberal. Liderii liberali se întâlnesc și vineri, la Sinaia, pentru a stabili strategia partidului pentru anul electoral 2024. Potrivit unor surse politice, liderii liberali au decis să meargă singuri la alegerile din 2024, și nu într-o alianță cu PSD.

Culisele discuțiilor de joi:

De altfel, joi, liberalii au stabilit că vor insista la toate nivelurile ca Guvernul actual sa își respecte promisiunile de majorare a salariilor profesorilor.

Nicolae Ciucă: Vreau să fim foarte atenți pe ceea ce propunem ca proiecte pentru anul 2024! Avem un angajament asumat la nivelul Coaliției ca bugetul să treacă până la sfârșitul sesiunii parlamentare. Trebuie să alegem ce este cu adevărat prioritar pentru români, nu vom finanța ambiții electorale!

nicolae ciuca
Sursă foto: Nicolae Ciucă

Miniștrii liberali au prezentat proiectele cele mai de impact pentru populație

Liberalii au discutat si despre reducerea numărului de secretari de stat, așa cum s-a angajat PNL (parte a planului de reducere de cheltuieli). Se va întâmpla întocmai.

Ministrul liberal Cătălin Predoiu și-a anunțat colegii că va dezvolta, în perioada următoare, un proiect cu totul ambițios, la care se lucrează încă din perioada în care ministerul era condus de Lucian Bode și care va impacta enorm inclusiv Diaspora: este vorba de digitalizarea documentelor importante de identitate precum certificatul de naștere, de căsătorie, divorț, deces. Cca 68 milioane acte de stare civilă. Termen finalizare final 2023.

Cătălin Predoiu: La Ministerul de Interne parcă aş fi la Netflix
Cătălin Predoiu/ Sursa foto:
news.ro

Amintim că la ultima ședință a Biroului Executiv al PNL din 9 octombrie, președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liberalilor că „formațiunea pe care o conduce are capacitatea şi forţa sa meargă singură în alegeri”.

„S-au luat în analiză mai multe sondaje. Avem o perioadă în care ne-am stabilizat între 20-21%. Ultimul sondaj, independent, ne arată că nu stăm rău, tot acolo suntem. PNL e la 21,5% din total alegători. Dar nu îmi place să vorbesc despre asta pentru că e o poză de moment. Trendurile pentru PNL sunt în creștere.

S-a discutat despre alianțe, coaliții. În momentul de față suntem la guvernare, principala noastră preocupare. Împreună cu președinții de filiale, conducerea executivă, va trebui să ne stabilim direcția pentru 2024. Am lăsat deschise toate ipotezele pe care putem lucra. În ultimul interviu dat am spus: PNL are capacitatea și forța sa meargă singur în alegeri”, a susținut Nicolae Ciucă.

„PNL nu intră într-o alianță împotriva cuiva”

„De ce să ne fie teamă? De trei ani suntem la guvernare! Sunt lucruri pe care le-am făcut bine și altele mai puțin bine. Dar, fraților, să vorbim de ce am făcut bine. 2000 de șantiere deschise prin implicarea PNL. Am închis 2022 cu creștere economică 4,7%. 49 miliarde euro valoare nominală peste estimare. Și azi trăim din banii pe care am reușit să îi atragem din 2022! Cea mai mare absorbție de fonduri europene. Din asta trăim, de ce să ne fie rușine, de ce să ne fie rușine sa vorbim cu oamenii? Trebuie partidul mobilizat. Mobilizarea trebuie să plece de la fiecare dintre noi. Trebuie să vedem care ne sunt obiectivele, direcțiile a ce vrem sa facem. Nu neapărat anul viitor, dar după 2024.

PNL nu intră într-o alianță împotriva cuiva. Dacă e să facem un construct politic se face printr-un proiect de țară bine consolidat, agreat, cum ne dorim. Altfel nu avem ce să discutăm. Avem și forța, și determinarea să mergem pe linia noastră politică”, le-a mai spus Ciucă liderilor liberali.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: