Ionuț Stroe, PNL, la ” Puterea Știrilor„: Coaliția a decis – Guvernul renunță la plafoanele pentru diferite plăți cu bani cash.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a fost invitat la emisiunea Marinelei Angheluș, „ Puterea Știrilor” și a subliniat necesitatea încadrării într-o țintă de deficit cât mai mică a României, dacă ne dorim să atragem resurse importante pentru țară.
Anunțul de ultimă oră venit de la Guvern este acela că nu se va mai pune pune plafon pe plățile cash. A fost o măsură intens discutată și dezbătută în spațiul public.
Cum a ajuns Coaliția la această concluzie
„Guvernanții au datoria să combată această evaziune fiscală cu mijloace proprii, dar nu neapărat prin afectarea intereselor economice ale cetățenilor de bună credință sau a micilor întreprinzători, pentru că ei ar fi devenit cei mai afectați de o asemenea măsură. În ședința Coaliției s-a stabilit ca proiectul inițial să sufere o serie de modificări. Cea mai importantă dintre ele este faptul că toate limitele actuale ale cash-ului din economie vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și acele juridice. Vor exista într-adevăr, două excepții legate de acel plafon de casă care va fi undeva la 50.000 lei și un avans al companiilor pentru decontare ulterioară de 1.000 lei pe zi. Cu alte cuvinte, Guvernul nu va mai pune plafon pe plățile cash, ceea ce, de altfel, noi liberalii am susținut încă din prima fază a acestui proiect”, a spus Ionuț Stroe, PNL.
Nu trebuie să generăm anxietăți oamenilor
„Ca să se înțeleagă foarte clar, lupta asta cu evaziunea fiscală presupune și măsuri de natură fiscală. Dar până să ajungem acolo, nu trebuie să generăm probleme în economie sau să generăm anxietăți oamenilor, așa că s-a renunțat la acest lucru. Evaziunea fiscală trebuie combătută cu toată puterea de ANAF”.
Premierul Marcel Ciolacu spunea că vom „continua, cu fermitate, lupta cu evaziunea fiscală în România și vom promova de comun acord măsuri în acest sens”.
Susținem taxe mici care să fie plătite de toată lumea decât taxe mari neplătite
„Se va face o analiză a măsurilor deja adoptate prin Ordonanța de Urgență pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, urmând ulterior a se analiza portabilitatea altor măsuri de natură fiscală. Dar, cel mai important lucru este combaterea evaziunii fiscale.
Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie foarte fermă relația cu cei care evită plata contribuțiilor, decât să le mărești ( n.r. contribuțiile) tot timpul. Am fost mai degrabă susținătorii unor taxe mici, pe care să și le plătească toți, decât să impui niște taxe mari pe care să le evite contribuabilii. Iată că, în discuțiile din Coaliție, noi a fost mai degrabă avocatul unei asemenea abordări”.
Deficit de 5,5- ținta până la sfârșit de an
„Probabil că în viitorul apropiat se va face o evaluare clară. Cifra de deficit ar trebui să fie 5,5, de altfel, suntem obligați, dacă ne dorim fonduri europene, dacă ne dorim ca viitorul exercițiu bugetar de 18 miliarde de euro să fie unul din care să atragem resurse importante pentru această țară. Da, suntem condiționați, din păcate, de acest procent. Procedura europeană este aceea de încadrare într-o țintă de deficit cât mai mică. Cea inițiala era de 4,4 procente, din discuțiile cu Comisia Europeană se pare că am obținut ceva mai mult. De altfel, disponibilitatea noastră la efort, disponibilitate noastră în a corectă situația, se vede foarte clar prin aceste măsuri. Chiar dacă ele nu foarte clare, Comisia vede lucrul acesta.”
Guvernul revine la vechile plafoane pentru platile cash
Masurile care urmau sa intre in vigoare pe 11 noiembrie 2023 prevedeau o reducere drastica a plafonului pentru platile cash, atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice. In urma discutiilor cu mediul de afaceri, reprezentanti ai bancilor si cetateni, Guvernul a decis sa revina la plafoanele de utilizare a numerarului pentru plati/incasari.
In acest sens, Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care sa fie adoptat in cursul acestei saptamani, deoarece prevederile din Legea 269/2023 urmau sa intre in vigoare de sambata, 11 noiembrie 2023. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul a precizat ca toate limitele actuale de cash vor fi mentinute, atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice, cu doua exceptii: plafonul de casa va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.
Cum motiveaza Ministerul Finantelor aceasta modificare
Conform expunerii de motive, „atat reactiile din spatiul public, cat si cele existente la nivelul societatii ca urmare a adoptarii acestei masuri, au determinat concluzia ca societatea romaneasca nu este pregatita pentru masura limitarii utilizarii numerarului.
Astfel, perceptiile societatii au fost diverse, de la teama, eronata, de eliminare a numerarului, la ingrijorarea cu privire la ingreunarea activitatii zilnice, mai ales in cazul micilor afaceri, respectiv ingreunarea relatiei cu furnizorii/clientii, precum si cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele si taxele pentru procesarea platilor electronice.”
Proiectul de OUG pentru revenirea la plafoanele anterioare pentru platile cu numerar
Astfel, proiectul de OUG prevede:
– incasari de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
– incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry de la persoanele mentionate mai sus, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;
– plati catre persoanele precizate mai sus, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
– plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei
Atentie! Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News