Banca Centrală Europeană și alți factori de decizie din Europa trebuie să mențină dobânzile la actualul nivel până când se asigură că inflația este sub control, în pofida creșterii reduse, se arată într-un raport publicat de Fondul Monetar Internațional, care avertizează contra „celebrării premature”, în condițiile în care inflația a scăzut de la nivelul de vârf, transmite AP.
Instituția financiară internațională susține că ar putea fi dureros costul subestimării persistenței inflației, iar rezultatul ar fi o altă rundă dureroasă de majorări de dobânzi, care ar putea afecta sever economia, scrie Agerpres. Banca Centrală Europeană și alte bănci centrale care nu fac parte din zona euro „au atins punctul maxim privind dobânzile, iar unele au început reducerea dobânzilor.
Cu toate acestea, o abordare restrictivă prelungită încă este necesară pentru a ne asigura că inflația revină la țintă”, se arată în raport. În mod istoric, este nevoie în medie de trei ani pentru ca inflația să revină la un nivel mai scăzut, iar unele campanii anti-inflaționiste durează chiar mai mult. În timp ce băncile centrale par să fi încheiat seria de majorări de dobânzi, eșecul îndeplinirii obiectivului și revenirea la majorările de dobânzi ar putea costa un punct procentual din creșterea economică anuală, avertizează FMI.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News