Știri din capitalele Europei, 9 noiembrie

BERLIN

Îmbătrânirea populației Germaniei și structurile economice învechite pun în pericol creșterea viitoare, au avertizat miercuri cei mai importanți consilieri economici ai țării, subliniind că aceasta trebuie să atragă mai mult capital privat și din alte țări europene, conform Euractiv.

 

HAGA

Numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani din Olanda care se luptă cu tulburări ale somnului, afecțiuni psihologice și depresie a crescut semnificativ între 2017 și 2022. Speranța că sănătatea mintală a tinerilor se va îmbunătăți după o deteriorare semnificativă în timpul pandemiei de coronavirus nu s-a materializat anul trecut, a raportat Statistics Netherlands (CBS).

Anul trecut, 22% dintre tineri au raportat că au avut probleme cu somnul în ultimele două săptămâni, față de 14% în 2017. Ponderea tinerilor afectați de problemele lor de somn s-a dublat în perioada respectivă. Cu 16%, proporția tinerilor care au prezentat afecțiuni psihologice în luna precedentă a fost de două ori mai mare în 2022 decât în 2017. Anul trecut, 12% au declarat că s-au confruntat cu depresia în ultimul an, față de 5% în 2017, relatează NL Times.

 

VIENA

Potrivit unui sondaj recent, mai puțini austrieci plănuiesc o vacanță la schi în acest an. Aproximativ 40% dintre respondenți au declarat că așteaptă cu nerăbdare o excursie în Alpi în această iarnă pentru a schia, în comparație cu 46% anul trecut și 42% înainte de pandemie. Stațiunile de schi se așteaptă în continuare la un sezon bun, dar avertizează că afacerile ar putea fi afectate de inflație și de mai puțină zăpadă decât în mod normal, după un an deosebit de cald, potrivit The Local Austria.

 

ROMA

Italia trimite o navă spital în largul coastei Fâșiei Gaza pentru a ajuta la tratarea civililor palestinieni răniți în timpul războiului, a declarat ministrul Apărării din această țară. Nava va include o sală de operații de spital și, eventual, până la 60 de persoane cu pregătire medicală.

Guido Crosetto a declarat că Italia dorește, de asemenea, să înființeze un spital de campanie în interiorul Fâșiei Gaza. Însă realizarea acestui lucru va depinde de primirea unor garanții de securitate din partea palestinienilor, israelienilor și țărilor arabe, a spus acesta, potrivit Wall Street Journal.

 

LISABONA

Reforma fiscală pentru expați și planurile de privatizare ale Portugaliei au fost suspendate în urma demisiei șocante a prim-ministrului António Costa, care și-a anunțat decizia din cauza unei ample afaceri de corupție care includea mine de litiu. Portugalia se află acum într-o situație de incertitudine politică. Se așteaptă o decizie joi din partea președintelui Marcelo Rebelo de Sousa privind desemnarea unui alt prim-ministru din actualul parlament, ceea ce analiștii consideră puțin probabil, sau disoluția parlamentului și convocarea unor alegeri generale anticipate pentru începutul anului viitor, potrivit Financial Times.

 

HELSINKI

Un nou studiu realizat de Universitatea Aalto din Finlanda arată că participarea la întâlniri virtuale poate duce la creșterea somnolenței și la o senzație de oboseală care nu este cauzată de stres, ci de o insuficiență de stimulent și de o simplă plictiseală.

„Am presupus că voi constata că oamenii sunt stresați în cadrul reuniunilor virtuale, dar rezultatul a fost invers. Mai ales cei care nu sunt dedicați muncii lor au început rapid să adoarmă în timpul întâlnirilor online”, spune Niina Nurmi, profesor în cadrul universității.

Este mai ușor să îți menții concentrarea în cadrul întâlnirilor față în față, în timp ce în cadrul întâlnirilor virtuale există doar indicii cognitive și stimulare limitată a simțurilor. S-a constatat că plictiseala duce la multitasking, potrivit YLE.

 

ZAGREB

Autoritățile din Croația au recomandat miercuri populației să bea doar apă de la robinet, în timp ce investighează rapoarte despre mai multe persoane care s-au îmbolnăvit sau au suferit leziuni la nivelul gâtului după ce ar fi consumat băuturi îmbuteliate.

Autoritățile sanitare au ordonat ca produsele „suspecte” să fie retrase din magazine și restaurante, fără a preciza care sunt acestea. Cu toate acestea, fotografiile de pe rețelele de socializare din magazine au sugerat că este vorba de mărci Coca-Cola, iar compania a declarat ulterior că își retrage temporar unele dintre produse, precizează AP.

 

BELGRAD

Poliția sârbă a reținut mii de migranți în cadrul a două săptămâni de raiduri zilnice în zonele din nordul și estul țării balcanice, ca parte a unei operațiuni la nivel național lansate după un schimb de focuri în care au murit trei migranți. Într-o declarație de miercuri, Ministerul sârb de Interne a precizat că, începând cu 27 octombrie, a arestat aproximativ 4.500 de migranți în municipalitățile Subotica, Sombor și Kikinda, în apropiere de granița cu Ungaria, în nord, și în apropiere de orașul Pirot, în sud-est, lângă granița cu Bulgaria, și i-a transferat în tabere controlate de guvern.

Acesta a precizat că 8 contrabandiști și 119 persoane au fost arestate sub acuzații care includ trafic de persoane și posesie ilegală de arme și droguri, conform Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: