Știri din capitalele Europei, 10 noiembrie

 

BERLIN

Cu șapte luni înainte de alegerile europene din iunie 2024, nemții continuă să fie pro-europeni. Nu se pune problema unui „Dexit”; dimpotrivă, o majoritate consideră chiar că integrarea europeană ar trebui să continue. Imaginea Uniunii rămâne, de asemenea, destul de stabilă pe parcursul timpului. UE este asociată în primul rând cu pacea, securitatea și prosperitatea, potrivit unui sondaj realizat de Konrad Adenauer Stiftung, un think-tank apropiat de principalul partid de centru-dreapta din opoziție, CDU (Uniunea Creștin-Democrată).

În sondajul realizat în perioada iunie-septembrie, 87% dintre respondenți au declarat că susțin în continuare apartenența Germaniei la UE, în timp ce 10% s-au declarat împotrivă. Susținătorii Verzilor și ai partidului de extremă-dreapta AfD (Alternativa pentru Germania) diferă în mod deosebit. În timp ce susținătorii Verzilor, în special, sunt în mod hotărât pro-europeni, scepticismul este evident în rândul susținătorilor AfD. Acest lucru se reflectă, printre altele, în faptul că 42% dintre ei ar fi de acord ca Germania să părăsească UE. Dar chiar și în rândul susținătorilor acestui partid, o majoritate redusă de 52% este de acord cu rămânerea în UE.

 

PARIS | MOSCOVA

Ministerul francez de Externe a acuzat rețelele online rusești că încearcă să „exploateze crizele internaționale pentru a răspândi confuzie” în Franța și în Europa, împărtășind fotografii cu Stelele lui David apărute în jurul Parisului, graffiti care sunt în mare parte suspectate de a fi o manifestație antisemită, conform France24.

 

VIENA

Aproximativ 20.000 de persoane din Austria sunt fără adăpost. Dintre acestea, 60% se află în Viena, potrivit raportului anual al organizației Vienna Homeless Aid. Aproximativ 4.000 dintre persoanele fără adăpost din Viena – sau o treime – au sub 30 de ani. Potrivit Salvation Army, care contribuie la întocmirea raportului, deși sprijinul pentru accesul la locuințe în Viena este în general asigurat, birocrația întârzie includerea pe liste. Concluzia, potrivit raportului, este că sunt prea puține locuințe termporare, arată The Local Austria.

 

LISABONA

Portugalia va organiza alegeri parlamentare anticipate pe 10 martie, pentru a doua oară, a anunțat joi președintele Marcelo Rebelo de Sousa, în urma demisiei neașteptate a premierului socialist în contextul unei anchete de corupție.

Cu toate acestea, președintele a precizat că va dizolva parlamentul, unde Partidul Socialist (PS) deține majoritatea, doar după votul final privind legea bugetului pe 2024, care trebuie să aibă loc la 29 noiembrie. Camera a aprobat proiectul de lege în primă lectură la 31 octombrie, conform Reuters.

 

STOCKHOLM

Suedia a declarat că proiectul privind școlile gratuite a eșuat, promițând cea mai mare reformă din ultimii 30 de ani. Astfe, guvernul pune sub semnul întrebării un model în care companiile cu scop lucrativ conduc învățământul de stat. Friskolor din Suedia – școli private finanțate din bani publici – au fost apreciate la nivel internațional.

Cu toate acestea, în ultimii ani, declinul standardelor educaționale suedeze, creșterea inegalității și nemulțumirea tot mai mare a profesorilor și a părinților au contribuit la alimentarea impulsului politic pentru schimbare. Un raport al celui mai mare sindicat al profesorilor din Suedia, Sveriges Lärare, a avertizat în luna iunie cu privire la consecințele negative ale transformării acestuia într-unul dintre cele mai marketizate sisteme școlare din lume, inclusiv considerarea elevilor și studenților drept clienți și o lipsă de resurse care duce la o nemulțumire crescută, potrivit The Guardian.

 

LJUBLJANA

Slovenii își pierd încrederea în majoritatea instituțiilor politice, un sondaj realizat de agenția Valicon constatând că premierul a pierdut cea mai mare parte a încrederii din martie.

Sondajul, publicat la 9 noiembrie, a arătat că protecția civilă este cea mai demnă de încredere instituție, în timp ce pompierii rămân cea mai de încredere profesie.

În ceea ce privește instituțiile, publicul are cea mai mare neîncredere în postările din social media, cu -74, pe o scară de la -100 la 100. Dar slovenii sunt, de asemenea, neîncrezători în partidele de opoziție (-55), în mass-media (-54) și în Adunarea Națională (-54), precum și în partidele de coaliție, în Biserică și în guvern, toate acestea primind -50 de puncte, potrivit Slovenia Times.

 

BUDAPESTA | KIEV

UE nu trebuie să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina, a declarat vineri premierul Viktor Orban, subliniind că aceasta este „poziția clară” a Ungariei în această privință. Liderii țărilor UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă recomandarea Comisiei de a invita Kievul să înceapă negocierile de aderare imediat ce îndeplinește condițiile finale. O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, Ungaria fiind considerată principalul potențial obstacol, scrie Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: