Când se lasă sec pentru Postul Crăciunului în acest an?

Crăciun masă
Sursa foto: Unsplash

Postul Crăciunului se apropie, iar credincioșii își doresc ca în această perioadă să se curețe atât spiritual, cât și fizic.

La data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului în 2023, iar cu o zi înainte, mai exact pe 14 noiembrie, românii vor profita de Lăsatul Secului, ocazie pentru care se fac adesea mese în familie.

Postul Crăciunului reprezintă cel mai mare post de peste an, având o durată de 40 de zile, perioadă ce nu a fost aleasă întâmplător, aceasta făcând referire la postul lui Moise de pe Muntele Sinai, în momentele în care aștepta cuvintele lui Dumnezeu să fie scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Deși este cel mai lung post din anul 2023, Postul Crăciunului nu este și cel mai dificil, ținând cont că în cele 40 de zile în care credincioșii ar trebuie să țină post, 15 sunt cu dezlegare la pește. În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin, urmând ca în zilele de marți și joi să fie dezlegare la untdelemn și vin.

Până la data de 20 decembrie, fiecare zi de sâmbătă și duminică reprezintă zile de dezlegare la untdelemn, pește și vin. Dezlegare la pește avem și în zilele în care sunt celebrate sărbători trecute cu cruce roșie sau neagră în calendarul creștin ortodox.
În ultima zi din Postul Crăciunului, mai exact la data 24 decembrie, mai exact cu o zi înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii vor ține post negru, astfel nu vor consuma nimic înainte de apusul soarelui.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: