Profit record pentru cele 1.150 de companii ale statului. Restanțe de peste 4 miliarde de lei către bugetul de stat

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Cele 1.150 de companii din sectorul public, din care 199, cele mai mari, sunt în subordinea Guvernului, au obținut în primul trimestru din acest an cel mai bun rezultat brut (înainte de taxe) de până acum, 6,65 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Câștigul, cu aproape 50% mai ridicat comparativ cu 4,49 miliarde lei în primele trei luni ale anului 2021, a fost susținut de profiturile marilor companii pe care statul le controlează încă în sectorul energetic. Hidroelectrica, de exemplu, potrivit datelor anunțate, ar fi responsabilă de mai mult de un sfert din rezultatul companiilor statului.

În timp ce unele companii aduc bani, cum este cazul mai ales al celor din sectorul energetic, altele sunt de mulți ani doar pe pierdere. Anterior, cel mai bun rezultat trimestrial al companiilor de stat a fost consemnat în trimestrul al doilea din 2021, când 1.165 de companii au raportat un rezultat brut de 6,53 miliarde lei.

De ce este important: Bugetul statului este format în cea mai mare parte din banii colectați prin taxe și impozite de la populație și firme, însă statul încasează de la firmele pe care le controlează sau la care deține participații minoritare și dividende, o sursă importantă de venit la buget. Printre companiile controlate de stat sunt și companii importante din energie, cum ar fi Nuclearelectrica sau Hidroelectrica. Dacă am analiza doar companiile din subordinea Guvernului, 199 în prezent, cel mai bun trimestru de până acum este trimestrul al doilea din 2022, cu 6,84 miliarde lei (209 companii la momentul respectiv).

Acum, însă, companiile din subordinea autorităților locale (951) au obținut un rezultat pozitiv de 164 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 312 milioane lei în T2 din 2022.

Articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: