Ce nu trebuie să lipsească de pe masă de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

Sursa foto: Pixabay

Lăsata secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care creştinii ortodocşi care vor să postească, mai pot mânca de dulce, înaintea începerii Postului Crăciunului.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului în 2023 are loc pe 14 noiembrie şi marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea începerii unuia dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului.

Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie şi este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paştelui, cu o durată de 40 de zile.

Până pe 21 noiembrie, atunci când este şi sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, perioada de postire este mult mai aspră.

În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.

Cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare.

Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: