Camera Deputaților adoptă proiectul pentru Fondul de rezervă al Guvernului. USR se opune, legea merge la promulgare

Camera Deputaţilor
Sursa foto: Facebook/ Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 73/2023 privind unele măsuri bugetare, care prevede că, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a acestei OUG, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi alocate, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ordonatorilor principali de credite.

Reprezentanţii USR au criticat adoptarea iniţiativei legislative şi au spus că „PSD şi PNL au votat astăzi, în Parlament, ca Marcel Ciolacu să poată încălca legile României după bunul plac şi să aloce discreţionar, în continuare, miliarde de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului”.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri bugetare, prin instituirea unor derogări de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, în sensul în care, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi alocate, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ordonatorilor principali de credite.

De asemenea, proiectul instituie derogări de la prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) şi c) şi art.26 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 69/2010, respectiv de la art. 2 alin. (2), art. 3 alin. (5) şi Anexa nr. 1 din Legea nr. 360/2022, în sensul în care, cu fondurile suplimentate în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat la titlul „Cheltuieli de personal” este majorat plafonul nominal al cheltuielilor de personal al bugetului de stat, precum şi plafonul nominal şi cel exprimat ca procent în Produsul Intern Brut al bugetului general consolidat.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: