Muzeul Național de Istorie va beneficia de reabilitări masive care se ridică la peste 100 de milioane de euro. Investiția este finanţată prin Acordul – cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, Raluca Turcan.
Va fi a doua cea mai mare investiţie într-un monument istoric pe care o realizează o instituţie a statului, după Palatul Culturii din Iaşi, a mai adăugat ministrul Culturii. Muzeul de Istorie a României deţine cea mai valoroasă şi semnificativă parte a patrimoniului arheologic, numismatic şi istoric al ţării, multe dintre exponate fiind unicate în Europa şi în lume.
„Aşadar am făcut primul pas. A fost un pas pentru care am lucrat cot la cot cu domnul director (Ernest Oberlander Târnoveanu, managerul MNIR) şi cu echipa domniei sale, împreună cu echipa de la Unitatea de Management a Proiectului, care va derula această investiţie. Pentru a ajunge în acest punct, va trebui finalizată nota de documentare şi toată documentaţia tehnică necesară depunerii acestui proiect în faza DALI”, a declarat Raluca Turcan.
„Am depus la SEAP documentaţia de elaborare a D.A.L.I. pentru obiectivul de investiţii Muzeul Naţional de Istorie a României, urmând ca anunţul de participare să fie publicat în următoarele zile, după parcurgerea celorlalte etape obligatorii: verificarea documentaţiei de către Ministerul de Finanţe şi validarea de către Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice. Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat în România, cu o suprafaţă totală de 32.000 mp, după Palatul Culturii din Iaşi, unde investiţia realizată prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro, în perioada 2007 – 2016”, a anunţat Ministerul Culturii.
Muzeul de Istorie deţine cea mai valoroasă şi semnificativă parte a patrimoniului arheologic, numismatic şi istoric al ţării
Raluca Turcan a mai spus că „este un moment extrem de important şi pentru care fiecare zi a mandatului de ministru am alocat-o pentru a ajunge, în sfârşit, să intrăm într-o linie dreaptă cu o investiţie de 100 de milioane de euro pentru refacerea Muzeului Naţional de Istorie a României. Această investiţie este posibilă în baza unui acord de finanţare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi restaurarea, refacerea acestui muzeu este a doua cea mai mare investiţie într-un monument istoric pe care îl realizează o instituţie a statului după Palatul Culturii din Iaşi şi vorbim despre o suprafaţă totală de 34.000 de metri pătraţi”.
Se urmăreşte atât consolidarea şi restaurarea clădirii monument istoric, cât şi realizarea unui spaţiu modern, european, adecvat rolului ce i-a fost atribuit – de păstrător al celei mai importante colecţii clasate în categoriile patrimoniului cultural naţional mobil, fond şi tezaur.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News