Știri din capitalele Europei, 16 noiembrie

Uniunea Europeană

Contrar viziunii unei „fortărețe europene” care să țină departe migranții ilegali, Uniunea Europeană a propus miercuri deschiderea ușilor pentru migrația forței de muncă în contextul în care cele 27 de state membre nu mai pot asigura o sursă locală pentru ocuparea unor locuri de muncă esențiale.

Prin această propunere, UE încearcă să rezolve o situație complicată între populiști și extremiști, care condamnă aproape orice tip de migrație în blocul comunitar, și întreprinderi, de la cele locale la multinaționale, care se confruntă din ce în ce mai des cu imposibilitatea de a găsi localnici care să ocupe posturi pe piața muncii din UE, potrivit AP.

 

BERLIN

Pe bulevardele largi din Berlin, afișele expuse de potențialii chiriași care caută disperați o locuință au devenit ceva obișnuit. La vizionarea locuințelor se formează cozi lungi de doritori, în ciuda creșterii chiriei care a depășit cu mult salariile în ultimii ani.

Capitala germană, unde apartamentele ieftine și multe erau cândva un magnet pentru artiști și tineri profesioniști, are acum o rată de neocupare de mai puțin de 1%. Costul și dificultatea închirierii îngreunează atragerea de profesioniști și îi forțează pe unii rezidenți să plece, deși întreprinderile caută cu disperare forță de muncă calificată, relatează Reuters. În timp ce guvernul local afirmă că Berlinul are suficient spațiu pentru a construi peste 100.000 de apartamente, nu există niciun semn că această criză a locuințelor care afectează orașul se va atenua.

 

PARIS

Inundațiile de amploare din nordul și estul Franței au dus la evacuarea a mii de persoane. Precipitațiile record au făcut ca râurile să iasă din matcă, obligând guvernul să declare oficial starea de urgență în sute de orașe și sate. Un fond de urgență de 50 de milioane de euro a fost alocat pentru a ajuta autoritățile locale să facă față crizei. Alte 80 de milioane de euro vor fi folosite pentru a ajuta fermierii din zonele cele mai afectate, a anunțat miercuri ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, potrivit The Guardian.

 

HELSINKI

Oamenii se întâlnesc față în față cu prietenii și rudele mai rar decât înainte de pandemia Covid, potrivit unor noi date furnizate de Statistics Finland. De asemenea, agenția a constatat că oamenii au participat la mai puține evenimente culturale de când a început criza coronavirusului.

Anul trecut, 45% dintre persoanele cu vârsta de peste 16 ani au declarat că s-au întâlnit față în față cu un prieten cel puțin o dată pe săptămână. Acest lucru reflectă o scădere de 20 de puncte procentuale față de 2006, când proporția era de 65%. Bărbații sunt mai predispuși să se întâlnească cu prietenii (49%) decât femeile (40%), iar persoanele tinere s-au întâlnit mai des decât cele din grupele de vârstă mai înaintate. Persoanele cu vârsta de peste 74 de ani au socializat cel mai puțin cu prietenii, conform YLE.

 

VARȘOVIA | KIEV

Autoritățile poloneze din domeniul transportului rutier au purtat miercuri discuții cu omologii lor ucraineni cu privire la nemulțumirile legate de concurență care i-au determinat pe camionagiii polonezi să blocheze două puncte de trecere ale frontierei, ceea ce a dus la zile întregi de întârzieri. Transportatorii polonezi spun că activitatea nereglementată a companiilor de transport ucrainene, aflate în creștere rapidă, le afectează afacerile. După invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina are o nevoie crescută de importuri și exporturi, în timp ce rutele aeriene și maritime rămân blocate de Rusia.

Camionagiii polonezi doresc ca firmelor de transport ucrainene să li se ceară autorizații oficiale. Ministerul polonez al Infrastructurii spune că astfel de reglementări ar intra sub incidența Uniunii Europene, deoarece granița Poloniei cu Ucraina este o graniță a Uniunii Europene, potrivit Euronews.

 

BUDAPESTA

Ungaria va oferi un permis de rezidență pentru cei care achiziționează proprietăți scumpe în țară,  la șase ani după ce acuzațiile de corupție au determinat autoritățile să închidă un program similar de viză.

„Programul pentru oaspeți-investitori” le permite celor care investesc cel puțin 250.000 de euro în fonduri imobiliare locale sau 500.000 de euro în proprietăți imobiliare din Ungaria dreptul de a solicita un permis de rezidență în Ungaria pe o perioadă de 10 ani, care poate fi reînnoit, potrivit legislației depuse de guvernul premierului Viktor Orban.

Așa-zisele „vize aurii” sunt controversate în alte părți ale Europei. Unii acuză astfel de programe de rezidență că alimentează o criză imobiliară. În acest an, Portugalia a închis un program după ce prețurile caselor au crescut vertiginos, în special în Lisabona. De asemenea, Irlanda și-a închis programul la 15 februarie, relatează Bloomberg.

 

SOFIA

Teama constantă de război care domină în prezent societatea bulgară, alimentată în mare parte de dezinformarea răspândită de rețelele de influență pro-ruse, începe să afecteze serios capacitatea de luptă a armatei, a declarat miercuri ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, citat de Euractiv.

 

BELGRAD

Serbia și Azerbaijan au semnat miercuri la Baku un acord în baza căruia aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaze din Azerbaijan ar trebui să fie livrate anual Belgradului începând din 2024.

În prezent, Serbia importă aproape tot gazul de la gigantul energetic rus Gazprom, producția internă acoperind doar aproximativ 15% din nevoile sale. Ultimul contract pe termen lung cu Gazprom a expirat la sfârșitul anului 2021, scrie Balkan Insight.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: