Ministerul Dezvoltării: Demararea procesului de reorganizare administrativ-teritorială a României va avea loc în 2025

Foto PS News
Reorganizare teritoriala Conferinta

Marin TOLE, secretat de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a declarat, joi, la o conferinţă organizată de Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi Camera de Comerţ şi Industrie că, în ciuda faptului că România are cea mai ridicată creștere față de media țărilor UE, totuși, inegalitatea rămâne ridicată.

“România este într-o continuă creștere economică la nivel de Uniune Europeană, fiind de altfel cea mai ridicată creștere față de media față din UE. Totuși, inegalitatea rămâne ridicată în țara noastră, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, caracterizată în special prin disparități spațiale majore.

Dezvoltarea socio-economică a României în următorii 50 ani depinde de valorificarea oportunităților de creștere sustenabilă și crearea de locuri de muncă, simultan cu gestionarea riscurilor care ar putea agrava inegalitățile și constrângerile existente”, a declarat Marin Tole.

Demararea procesului de reorganizare administrativ-teritorială a României va avea loc în 2025, potrivit lui Marin Tole.

 “Având în vedere faptul că anul 2024 are foarte multe alegeri de toate genurile, demararea efectivă a procesului, a proiectului respectiv, împreună cu toate entităţile interesate, cred că va avea loc în 2025. Anul 2025 va fi anul când putem să dezbatem pe toate direcţiile acele acte legislative care să ducă la consolidarea şi la realizarea reorganizării administrativ-teritoriale”.

Priorități care vizează prosperitatea în rândul cetățenilor și reducerea sărăciei

“Dar, bineînțeles, în paralel cu partea de reorganizare administrativ- teritorială, documentele strategice promovate la nivelul ministerului nostru în ultimii ani au evidențiat o serie de priorități care pot accelera realizarea în România a obiectivelor vizând prosperitatea în rândul cetățenilor și reducerea sărăciei”, spune secretarul de stat, Marin Tole.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației România (MDLPA) are nevoie de un set de priorități:

  1. un mediu instituțional și economic previzibil pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri
  2.  acces egal la servicii publice de calitate, la nivel central și local
  3.  rezultate mai bune pentru toți în ceea ce privește sănătatea și educația.
  4. condiții favorabile creșterii numărului și calității locurilor de muncă în sectorul privat
  5.  atenuarea schimbărilor climatice, pentru că activitatea economică să fie sustenabilă în raport cu mediul
  6.  reziliență și adaptarea la schimbările climatice, în special pentru gospodăriile vulnerabile.

Secretarul general din MDLPA a subliniat că aceste priorități pot fi realizate numai dacă avem la nivel național o rețea de administrații publice active și eficiente.

“Conform analizelor efectuate, cele mai mari probleme de ordin economic și social le identificăm la colectivitățile mici, respectiv la comune cu populație de până în 3000 de locuitori și, respectiv, la orașe cu până în 5000 de locuitori.”

Ce spune Academia Română?

Academicianul Dan Bălteanu, director al Institutului de Geografie al al Academiei Române subliniază că studiul care se face în legătură cu reorganizarea administrative și teritorială va fi puternic legat de digitalizare.

“Important este că să existe suficiente date deoarece, acest studiu va include atât la criterii istorice cât și la la aspecte demografice venituri la buget, transporturi, infrastructură, sistem sanitar, sistem de învățământ etc. Dintre acestea vom aplică un principiu matematic foarte precis de analiză a componentelor principale, în așa fel încât rezultatul pe care îl obținem să fie analizat printr-o gamă largă de modele matematice, de modele fizice, de modele care ajută practic ceea ce înseamnă progresul actual al științei și toate la un loc vor fi legate de digitalizare”, subliniaza Dan Bălteanu.

Academicianul a scos în evident un alt aspect important, cel legat de avantajele acestui sistem de corelare a datelor, dar și dezavantajele lui, adică, mai exact costurile.

“ Probabil, fondurile pe care le vom solicită pentru a ajunge la un început de nivel de utilizare a datelor mari Big Dată, sunt substanțiale. Pe lângă aceste lucruri nu ne vom baza doar pe judecată artificial, a sistemelor informatice, ci vom avea și judecată de experți care este esențială și are valențe economice ce exprimă avantajul și dezavantajul unui anumit sistem, dar o și o valență în relația cu clasa politică”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: