Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, invitat la Puterea Știrilor, a răspuns la întrebările Marinelei Angheluș, referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială și dacă există un acord între liderii politici din PSD și din PNL, pe această temă.
“Nu a existat o discuție referitoare la o viziune imediată (mă refer în cursul anului viitor). Este un proiect care trebuie să devină un proiect de țară, asumat de viitorul Guvern, fiindcă perioada anului viitor este o perioadă în care avem patru scrutinuri de alegeri. Reorganizarea administrativ-teritorială nu se poate face după ureche, va trebui să existe studii de impact, va trebui să evaluăm fiecare situație în parte, cu specificul ei, în așa fel încât să dăm încredere românilor că ceea ce ne propunem să facem este cu adevărat un act de eficiență.
Mai mult decât atât, în afară de reducerea acestor unități administrativ-teritorial, cred că un lucru care este extrem de important este un concept integrat pe o unitate administrativ-teritorială mai mare, pe o suprafață mult mai mare care să poate duce la eficiență, care să evalueze și să găsească toate necesitățile unei comunități, fie că vorbim de sistemul educațional, fie că vorbim de sistemul de sănătate, fie că vorbim de infrastructura necesară diverselor așteptări pe care le are comunitatea în zona respectivă. Toate aceste lucruri trebuie integrate și trebuie exploatate la nivelul de capacitate care este necesar comunității”.
Marinela Angheluș : Câți bani dăm anual pe salariile din administrație?
“Nu pot să evaluez acest lucru. Cu siguranță, mare parte sumele de bani sunt create de bugetele locale. Sunt sume care vin ca și contribuție atât pentru echilibrarea bugetelor cât și cote defalcate din diverse taxe și impozite care sunt colectate la nivelul localităților. Consider că este foarte important ca acest acest proiect să aibă un impact pozitiv, deoarece a existat după ‘90, interesul de a dezlipi localități. Au apărut 200 de unități administrativ-teritoriale noi, practic 200 de localități s-au desprins din alte localități. În loc să ajungem într-o formă de comasare și de alipire a mai multor comunități, am ajuns în situația în care legislația le-a permis să facă referendumuri și până la urmă să poată avea autonomie locală”.
„De fiecare dată ar trebui să fim mai bine pregătiți și să creăm performanță, fiindcă în cele din urmă, cetățeanul este suveran și cetățeanul este cel care știe ce trebuie să aleagă în momentul în care merge la vot și este determinat să să participe la scutin electoral.
Marinela Angheluș: Este un acord, sunt și cei din PSD de acord cu o discuție privind o reorganizare administrativ-teritorial. Cu alte cuvinte, este un acord al coaliției, pe o discuție pe viitor, pe această temă?
“Zilele trecute a existat o întâlnire la Asociația Municipiilor din România. Evident, municipiile văd cu totul cu alți ochi, administrația publică. Știu că la Galați, spre exemplu, chiar a existat un referendum de comasare a 2-a localități, referendum care, din păcate, nu a dus la o finalitate. Am văzut declarații făcute de către liderii politici și din PSD și din PNL , iar ei susțin acest demers. Cred că ar trebui să existe o viziune care să conștientizeze și mai mult opinia publică și să înțeleagă că, de fapt, acest demers, poate duce la mai multă eficiență în actul administrativ și, în același timp, la o viziune coerentă și integrată pentru acele comunități”.
Linia roșie peste care nu poate trece Partidul Național Liberal în relația pe care o are cu partenerii de guvernare
“Cu siguranță au exprimat-o și colegii noștri. În primul și în primul rând, trebuie să păstrăm aceeași predictibilitate din punct de vedere al legislației. Nu avem voie să creștem taxe și impozite și să punem o presiune suplimentară pe mediul de afaceri. Trebuie să creăm înlesniri financiare și, în același timp, trebuie să avem bugete de investiții care să poată duce la dezvoltarea României”.
Executivul a alocat, în urmă cu puțin timp, 250 de milioane de lei către Ministerul Dezvoltării pentru finanțarea programului național de construcții de interes public sau social.
“Am avut și în cursul săptămânii ședinței trecute de Guvern o alocare de 500 de milioane, din care 300 de milioane au mers pe programul național Anghel Saligny și pe programul național de dezvoltare locală. De asemenea, 200 de milioane au mers către Compania Națională de Investiții. De această dată am primit o nouă alocare bugetară din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, tocmai pentru a putea să facem plăți pentru șantierele care nu-s deloc puține. Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, are 1151 de șantiere care emit situații de plată și avem obligativitatea de a le plăti la termen în așa fel încât să avem continuitate și să ducem la finalizarea tuturor obiectivelor pe care le avem astăzi în implementare. Sunt facturi restante. Sunt situații de plată restante pe și care urmează să fie plătite”, a afirmat ministrul Dezvoltarii.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News