ANALIZĂ Ce au obținut SUA și China și cum a văzut Rusia întâlnirea Biden-Jinping

Joe Biden (stânga) și Xi Jinping (dreapta), sursa foto: State Dept. / White House
Sursă foto: Twitter / State Department

Întâlnirea dintre Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, și Xi Jinping, președintele Chinei, nu a ajuns la rezultatele dorite de cele două părți, în urma summit-ului Apec de la San Francisco. Cei doi lideri au vorbit circa 4 ore, au recunoscut problemele pe care le au, dar nu au găsit și soluții imediate.

Cea mai importantă decizie este cea privind comunicarea militară între SUA și China, care va fi reluată după ce în august 2022 China a decis să o oprească. În urmă cu mai bine de un an, chinezii erau deranjați de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Ce a obținut Joe Biden

„Am făcut niște progrese importante, discuțiile au fost foarte productive și constructive”, a declarat Joe Biden după întâlnirea cu Xi Jinping.

Însă liderul american continuă să-l considere „un dictator” pe Xi Jinping și a făcut această afirmație chiar în conferința de presă de la finalul întâlnirii. Opiniile sunt împărțite: unii consideră că a fost un atac, alții doar o gafă.

„Este un dictator în sensul că este o persoană care guvernează o țară comunistă având la bază o formă de guvernare complet diferită de a noastră”, a explicat Joe Biden.

Xi Jinping nu a răspuns la această declarație, însă a făcut-o purtătorul de cuvânt al ministrului de externe chinez, care a precizat că Biden a făcut o declarație „foarte greșită” și o „manipulare politică iresponsabilă”.

Joe Biden va merge la alegeri în 2024 și încearcă să aibă o poziție dură față de China, mai ales că Xi Jinping nu este dispus la niciun compromis în chestiunea Taiwan. Pentru SUA, Taiwanul este foarte important pentru producția de cip-uri. Dacă SUA nu va mai avea acces la cip-urile produse în Taiwan, atunci industria sa ar putea avea de suferit, în condițiile în care înalta tehnologie este dependentă de cip-uri.

Cele două state își construiesc relații bilaterale, mai ales în domeniul economic, dar rămân distante în alte probleme mai importante precum Rusia, Ucraina, Taiwan. Vor continua să facă afaceri împreună, în aceleași condiții, chiar dacă pe masă au numeroase probleme care riscă să agite scena politică internațională. Întâlnirea Biden-Jinping arată că nimeni nu vrea un conflict, după cum Jinping a declarat în repetate rânduri în SUA.

Biden nu a reușit să-l convingă pe liderul chinez să elibereze cetățenii americani reținuți în China. Jinping nu s-a lăsat convins pe toată durata summit-ului. Ar fi putut reprezenta o mică victorie pentru Biden, în pragul campaniei electorale, însă SUA și China rămân doi competitori pe scena internațională.

Ce a vrut Xi Jinping

Xi Jinping a reușit să-și construiască o imagine mai bună în mediul de afaceri american. Xi Jinping a participat la o cină cu șefii celor mai mari companii sau fonduri de investiții din Statele Unite ale Americii. În 2023, investițiile străine au scăzut în China, ceea ce au făcut ca economia chineză să-și reducă ritmul. Xi Jinping speră că după acest summit va atrage noi investiții străine, mai ales din SUA. Sancțiunile economice impuse de SUA rămân, la fel și taxele din timpul mandatului lui Donald Trump.

„Economia globală se redresează, dar impulsul său rămâne lent”, a declarat președintele Chinei, arătând că e mai mult interesat de aspecte economice decât de Taiwan sau schimbări climatice.

În schimb, ambii președinți au fost de acord să continue discuțiile privind riscurile inteligenței artificiale și să găsească soluții pentru a o ține sub control. China s-a angajat să controleze mult mai strict și traficul de fentanil (din China spre SUA) care alimentează criza opioidelor din SUA.

Cum privește Moscova întâlnirea Biden-Jinping

SUA și China nu au abordat în mod deschis problema Rusiei. Președintele american a considerat că este mai avantajos pentru SUA să aibă un dialog militar cu China decât să o scape de sub observație. Americanii sunt conștienți că Beijingul va încerca să adopte unele dintre cele mai avansate arme ale Rusiei, ținând cont de relațiile foarte bune dintre Putin și Xi Jinping.

Sursă foto: Wikimedia

Nu de puține ori, liderii armatelor din China și Rusia s-au întâlnit și au discutat diferite colaborări, fără a oferi prea multe informații. Acest lucru nu poate decât să îngrijoreze SUA, deoarece armata chineză nu are momentan tehnologie militară superioară, însă dacă o va copia de la Rusia atunci lucrurile pot scăpa de sub control.

Moscova a încercat să evite discuțiile despre această întâlnire. Fără discuții Xi Jinping rămâne apropiat de Rusia, iar acest lucru nu se va schimba după vizita sa în SUA.

„Cele două state (n.r. SUA și China) construiesc, de fapt, relații bilaterale. Este dreptul lor, deci nu este un subiect de pe agenda noastră. Dar desigur, fiecare astfel de întâlnire – între două dintre cele mai mari economii din lume – este importantă pentru toată lumea, deci într-un fel sau altul noi vom monitoriza mesajele care vor acompania această întâlnire”, a spus Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

China este cel mai important aliat pe care îl are Rusia în acest moment, iar Xi Jinping nu a făcut niciodată declarații favorabile Ucrainei, refuzând orice întâlnire cu Zelenski și alți politicieni de la Kiev. Liderul Chinei a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei, însă doar după ce l-a vizitat pe Putin la Moscova. Cel mai probabil, Jinping i-a comunicat lui Zelenski condițiile Rusiei pentru pace. De asemenea, Vladimir Putin l-a vizitat și el recent pe Xi Jinping la Beijing.

Momentan, Rusia nu are niciun motiv să creadă că va pierde prietenia Chinei, însă va trebui să rămână atentă la colaborarea militară cu chinezii. Dezvoltarea militară accelerată a Chinei nu reprezintă o problemă doar pentru SUA, ci și pentru Rusia, care are graniță directă cu China.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: