Lóránt Vincze este unul dintre cei doi europarlamentari din partea UDMR, alături de Iuliu Winkler. Acesta a obținut mandatul la alegerile din 2019. Potrivit propriului CV, Lóránt Vincze nu are o carieră foarte lungă în politică. Până în 2009 acesta a fost realizator principal de emisiuni radio și administrator de proiect la Societatea Română de Radiodifuziune din București. Apoi, din 2009 și până să ajungă europarlamentar a fost asistent parlamentar acreditat în Parlamentul European. Tot din 2009 este și membru UDMR.
Activitatea în Parlamentul European
Lóránt Vincze este vicepreședinte în Comisia pentru afaceri constituționale. În ultimii ani acesta a avut zeci de contribuții la dezbaterile din plenul Parlamentului European, pe teme dintre cele mai diverse. În 2023 de pildă a avut o contribuție pe tema atacului terorist islamist asupra școlilor franceze și o altă intervenție pe tema revizuirii statutului de protecție al lupilor și al altor carnivore mari din Europa.
În calitate de raportor acesta a întocmit cinci rapoarte și o recomandare. Interesant aici e că până în 2022 nu a fost întocmită nici o recomandare și nici un raport. Primul raport întocmit se referă la rezultatul deliberărilor Comisiei pentru petiții din cursul anului 2021. Acesta a fost întocmit în 2022. Restul de patru rapoarte au fost întocmite în 2023. Unul vizează relațiile instituționale între UE și Consiliul Europei. Un altul se referă la punerea în aplicare a regulamentelor privind inițiativa cetățenească europeană. Penultumul raport se referă la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind recuperarea și confiscarea activelor, iar ultimul este legat de componența Parlamentului European. În fine, singura recomandare făcută este legată de proiectul de decizie a Consiliului European de stabilire a componenței Parlamentului European și datează din septembrie 2023.
Vincze a realizat și șase rapoarte în calitate de raportor alternativ și o recomandare. În 2021 acesta a realizat un raport referitor la punerea în aplicare a Directivei 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia. Ultimul raport, efectuat în martie 2-2023, se referă la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei 2005/671/JAI a Consiliului în ceea ce privește alinierea acesteia la normele Uniunii privind protecția datelor cu caracter personal. Recomandarea, realizată tot în martie 2023, se referă la poziția în primă lectură a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1806 de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație (Kosovo).
Vincze a dat și șase avize de-a lungul timpului, utlimul dat în 2023, se referă la Monitorizarea aplicării legislației Uniunii Europene în 2020, 2021 și 2022. Totodată, Vincze a avut și câtva zeci de propuneri de rezoluții la nivelul PE. Ultima propunere datează din octombrie 2023 și se referă la evaluarea parcursului Moldovei pe calea aderării la UE. De altfel ultimele trei rezoluții propuse au ca temă Republica Moldova. La capitolul întrebări orale, Vincze a avut doar patru astfel de intervenții – prima, în 2019 pe tema funcționării pieței interne, a doua, în 2021, pe tema unei strategii a UE privind demografia, a treia în 2022, pe calendarul și votul pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen și ultima, în 2023, pe condițiile sanitare precare, nivel scăzut de securitate și lipsa locurilor de parcare în zonele de odihnă pentru șoferii de camioane.
În concluzie, Lóránt Vincze a avut o activitate echilibrată în Parlamentul European pentru un politician aflat la primul mandat.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News