Mierea este unul dintre cele mai frauduloase cinci produse alimentare din lume, spun statisticile. În cadrul revizuirii Directivei Europene privind mierea, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a votat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru obligația etichetării originii mierii…acest produs larg importat în Europa și totodată un subiect aprins al fraudei.
Revizuirea legislației privind mierea, integrată în Directiva „Mic dejun”, a fost propusă anul trecut de Comisia Europeană pentru actualizarea cadrului legislativ european în jurul acestui produs care face obiectul unei fraude masive și unei concurențe neloiale în cadrul UE.
46% din mierea importată este o fraudă!
Astăzi, 40% din miere este importată din țări terțe, precum China, Turcia, Ucraina sau Argentina, din cauza producției scăzute a țărilor UE, dar și a competitivității acestor produse, la costuri reduse. Totuși, potrivit unui studiu al Comisiei Europene publicat în 2022, 46% din mierea importată este frauduloasă, adică are zahăr adăugat sau are origini false.
Pentru moment, legea europeană impune menționarea originii mierii, cu excepția amestecurilor de miere ambalate în Europa. Sunt obligatorii doar mențiunile „miere originară din UE” sau „miere care nu provine din UE”.
Toate țările de origine să apară pe etichetă „în ordine descrescătoare și cu procentele respective”
După cum recunoaște Comisia Europeană în propunerea sa, „normele privind etichetarea originii ar trebui armonizate și sa fie interzisa posibilitatea de a nu indica țara (țarile) de origine a mierii.
Textul care a fost votat de europarlamentari, cu amendamente, impune așadar ca toate țările de origine să apară pe etichetă „în ordine descrescătoare și cu procentele lor respective”. Această propunere era deja o solicitare făcută de statele membre în 2020 care au publicat o declarație comună prin care îndemna executivul european să impună originea fiecărei țări cu proporțiile fiecăreia.
„Miere crudă” sau „Miere neîncălzită”
Cu privire la transparența în ceea ce privește producția de miere, au fost votate de parlamentari mai multe amendamente, precum obligația de a menționa „miere crudă” sau „miere neîncălzită” atunci când produsul nu a suferit tratament termic.
Apicultorii sunt sceptici
Contactată de Euractiv, compania franceza Famille Michaud Apiculteurs, lider european în miere, vede în aceasta „o idee bună dar falsă”, care nu ar elimina frauda, dimpotrivă:
„Nu există tehnici disponibile astăzi pentru a măsura aceste procente într-un borcan. Prin urmare, nu există nicio modalitate de a detecta frauda procentuală. Cei care deja fraudează vor continua să facă acest lucru,” spune Marie Lecal-Michaud, director general.
Pentru apicultori, „singura armă eficientă pentru a garanta calitatea mierii și a lupta împotriva fraudei sunt controalele și analizele obligatorii înainte de comercializare”.
Blockchain: urmărirea unui produs pe tot parcursul fabricării sale
În ceea ce privește lupta împotriva fraudei, textul votat în Parlament prevede o activitate consolidată, de trasabilitate din partea Comisiei Europene, în special prin intermediul tehnologiei de tip blockchain, care face posibilă urmărirea unui produs pe tot parcursul fabricării sale, cu date accesibile consumatorilor prin cod QR.
Înainte de adoptare, Directiva va trebui mai întâi dezbătută, apoi versiunea finală a textului va trebui votată de toți deputații europeni în plen, precum și de țările UE în Consiliu. Aceste îmbunătățiri aduse Directivei, reprezintă primul pas în direcția corectă pentru atingerea obiectivului de falsificare 0% în lanțul valoric al mierii până în 2030.
Cele mai frecvente falsificări ale mierii
Principalele fraude se referă în primul rând la adăugarea de zahăr, ceea ce face posibilă creșterea marjei fără modificarea prețului produsului final. Apoi sunt originile geografice și originea florală. Putem găsi așadar așa-numita miere românească pe piață chiar dacă vine din Ucraina sau China. Ori, ni se vinde așa-numita miere de „salcâm”, când este o miere „poliflora”.
Analiza mierii trebuie să devină sistematică și obligatorie în Europa. Cu toate acestea, analizele au un cost ceea ce înseamnă o problemă pentru micii producători.
O analiză într-un laborator costă între 50 și 150 de euro
„Obiectivul este ca toți sa fim supuși acelorași reglementari, pe analize sau etichetare. De asemenea, trebuie să ne protejăm împotriva anumitor produse sintetice, îndulcitori, care ajung pe piața europeană sub denumirea de „miere”. Acesta este cazul „mierii” vegane. Definiția mierii – un produs din albine – nu trebuie să se schimbe”, a declarat pentru Euractiv, Marie Lecal-Michaud, director general al companiei „Famille Michaud Apiculteurs”.
Principalele caracteristici ale mierii
- Culoarea: de la alb la maro închis
- Fluiditate si vâscozitate
- Poate fi parțial sau complet cristalizata
- Gustul și aroma variază în funcție de sursa și speciile de plante obținute
- miere de calitate cristalizează, în mod regulat
Apicultorii români beneficiază de măsuri de sprijin în valoare totală de 12,1milioane de euro, pe anul 2023. Acești bani sunt destinați sectorului apicol, în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 si finanțate din fonduri europene și de la bugetul de stat.
Cerem o etichetare corectă, de peste 10 ani, acum se pare că vor face acest gest, dar este cam tardiv
Potrivit președintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, România importă peste 4.000 tone de miere din spaţiul extracomunitar, care se vinde atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.
„Pot să vă spun că am văzut la raft, inclusiv la doză, la pliculeţ, amestec din patru categorii de miere, respectiv din România, Ucraina, Moldova şi China. Este un amalgam acolo, o nebunie totală. Acum a venit şi această ieșire publică a Uniunii Europene, precum că 40% din mierea importată este falsă, dar noi solicităm aceste lucruri, respectiv o etichetare corectă, de peste 10 ani şi abia acum se pare că vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a subliniat, pentru ziarul Adevărul, președintele ACA.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News