Banca Națională a României trimite semnale clare că se așteaptă la noi majorări de fiscalitate care să reducă deficitul bugetar în perioada următoare, fără să precizeze însă un calendar, în contextul în care economia este așteptată să decelereze „vizibil mai pronunțat” în acest an și să se redreseze „doar ușor” în 2024, când va trece însă pe o poziție de creștere sub potențial.
Majorările de taxe și impozite ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 ar putea fi doar începutul creșterii fiscalității în perioada următoare. BNR menționează în repetate rânduri posibile majorări de taxe care să aducă bani la buget pentru reducerea deficitului, potrivit minutei celei mai recente ședințe de politică monetară. Astfel, deși BNR se așteaptă ca inflația să scadă la 7,5% la finele anului curent, la începutul anului viitor este așteptată o creștere mai rapidă a prețurilor, ca urmare a majorării TVA și a accizelor. Totodată, banca a revizuit prognoza de inflație pentru 2024 la 4,8%.
„S-a convenit, însă, că balanța riscurilor la adresa evoluției anticipate a inflației induse de factori pe partea ofertei rămâne înclinată în sens ascendent, atât pe termen scurt, cât și pe orizontul mai îndepărtat de timp, date fiind efectele potențial generate de modificările de impozite directe și de eliminarea unor facilități fiscale, precum și posibile majorări suplimentare de taxe reclamate în perspectivă de procesul de consolidare bugetară”, arată BNR în minuta ședinței din 8 noiembrie, când rata cheie a fost menținută la 7% pe an.
BNR vorbește de mai mulți ani de nevoia de a reduce deficitul bugetar, care în acest an pare scăpat de sub control – deși trebuia să scadă la 4,4%, cel mai probabil va fi în jurul nivelului de 5,7% de anul trecut. Recent, guvernatorul Isărescu a declarat, în mai multe rânduri chiar, că banca centrală va sprijini creșterile de fiscalitate care să ducă la strângerea deficitului. Mai mult, Isărescu menționează că celelalte țări europene, inclusiv cele din regiune, au încasări mai mari ca pondere în produsul intern brut. Politica fiscală reprezintă o sursă de posibilă inflație și mai mare – un derapaj major al inflației a venit în 2010, după creșterea puternică a TVA.
Banca centrală arată că „suplimentarea” măsurilor fiscal-bugetare trebuie văzută în legătura cu angajamentul de a duce deficitul bugetar la sub 3% din PIB (lucru care ar fi trebuit să se întâmple anul viitor, dar cel mai probabil nu se va întâmpla). Măsurile corective nu vor veni pe partea de salarii ale bugetarilor – BNR se așteaptă mai degrabă la creșteri de salarii la stat.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News