Podurile Prutului – O reconstituire a istoriei prin ochii celor nouă punți de piatră

Prima dintre cele 5 ediții ale proiectului „Podurile Prutului: povestiri de succes despre apropierea localităților din Republica Moldova și România” a fost difuzat duminică, 19 noiembrie, la Chișinău. Premiera a avut loc la Cineplex Loteanu, în cadrul Festivalului Astra Film, notează realitatea.md.

Episodul realizat la Podul de la Leova-Bumbăta l-a avut drept protagonist pe Adrian Teodorovici, fratele artiștilor Petre Teodorovici și Ion Aldea Teodorovici. Povestea vieții lui este legată de râul pe care îl consideră un membru al familiei, și pentru care spune că a suferit atunci când gardul de sârmă ghimpată îl împiedica să meargă pe mal.

Adrian Teodorovici și familia lui trăiau chiar lângă sârma ghimpată, dar nu aveau dreptul nici să se uite dincolo de acesta, a dezvăluit acesta. Acum, după înlăturarea gardului, nu se mai satură să privească liber la Valea Prutului.

„Sârma ghimpată așa de bine era făcută, că nu putea trece nici măcar vrabia pe acolo. Noi am trăit chiar lângă sârma ghimpată toată viața. Eu de la Prut nu mă pot duce și creația mea este mai mult legată de Prut. Multe cântece am, frumusețea lui te atrage. Dacă noi ne uitam la Prut, aveau ei acolo un turn, la pichet, și de la turnul acela se uitau cu ocheanul și ne trezeam cu soldați la ușa noastră, că…de ce ne-am uitat la Prut?… N-aveam drept să ne uităm și în partea aceea și au venit comuniștii și făceau bancheturi acolo, să nu-i deranjeze nimeni… Dar oamenii simpli – nu, nu aveam dreptul niciodată să ne uităm, nu să ne ducem acolo. (…) Acuma nu ne putem sătura și ne uităm la la Valea Prutului”, a relatat protagonistul.

„Ediția face parte dintr-un ciclu de 5 emisiuni documentare, în care, sinceră să fiu, am încercat să cuprind necuprinsul. Am încercat să povestim despre istoria podurilor, despre toate evenimentele istorice la care ele au asistat, fie că vorbim despre Marea Unire, fie despre ruperea barbară a Basarabiei de țara mamă. Ne-am propus să reconstituim acele evenimente, prin ochii celor nouă poduri cu bază de piatră. Am înțeles un lucru, până oamenii se gândesc să facă Unirea, Podurile Prutului au făcut-o demult”, a declarat realizatoarea filmului, Ecaterina Covali.

Proiectul  „Podurile Prutului: Povestiri de succes despre apropierea localităților din Republica Moldova și România” este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin Contractul DRRM/C/38 din 25.04.2023.

 

Sursa: realitatea.md.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: