Ministrul Muncii: Condiţiile speciale şi deosebite de muncă vor fi menţinute până în 2035

Simona Bucura-Oprescu
Sursa foto: Facebook / Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirmă că persoanele care lucrează în condiţii speciale sau deosebite de muncă vor beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare, prevederea legislativă urmând a fi valabilă până în 2035. Conform ministrului, România şi-a asumat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reducerea posibilităţii de pensionare anticipată pentru astfel de condiţii, însă în urma discuţiilor cu oficialii europeni s-a convenit ”o reformă mai blândă”, urmând ca în anii viitori angajatorii să asigure condiţii optime de lucru, având în vedere progresul tehnologic.

”Astăzi a fost o dezbatere interesantă cu privire la condiţiile speciale şi deosebite de muncă. Este important ca românii să ştie că acestea vor fi menţinute până în 2035, până atunci angajatorii trebuie să normalizeze condiţiile de muncă. Este, în acelaşi timp, important ca românii să ştie care sunt condiţiile de eligibilitate pentru condiţiile speciale şi deosebite de muncă. Pentru condiţiile speciale trebuie să fie expuşi la factori de risc care să le afecteze sănătatea şi securitatea în muncă pe sută la sută durata programului de lucru, la  condiţiile deosebite, 50% din această durată. Trebuie, la fel, ca românii să ştie că în majoritatea ţărilor europene, în acest moment, condiţiile speciale şi deosebite de muncă au fost reduse, în unele chiar eliminate, nu mai avem decât ţările baltice în care acestea sunt menţinute la modul la care şi noi îl avem în România, fiindcă aceasta este considerată o condiţie derogatorie de la contributivitate şi o condiţie care favorizează pensionarea anticipată”, a afirmat, luni seară, la TVR Info, Simona Bucura Oprescu.

Ea a precizat că România şi-a asumat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), eliminarea prevederilor legale privind condiţiile speciale şi deosebite de muncă, însă în urma dialogului cu oficialii Comisiei Europene România a obţinut o reformă treptată în această privinţă.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: