În jur de 200 de investitori români, oficiali de pe ambele maluri de Prut, dar și reprezentanți ai camerelor de comerț de la Chișinău și București au participat la Forumul economic România-R. Moldova, ediția a II-a, desfășurat astăzi la Chișinău.
În deschiderea forumului, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a remarcat că, până nu demult, era practic imposibil ca antreprenorii români să vină și să inițieze afaceri în R. Moldova, scrie deschide.md.
”Este important, în primul rând, să nu uităm de unde am plecat. Nu demult, a face business peste Prut era aproape imposibil. Însă, iată-ne aici, împreună. Odată ce știm de unde am plecat, este important să înțelegem unde vrem să ajungem. Interconectarea și integrarea nu mai sunt astăzi noțiuni abstracte pentru relația noastră. Investitorii de pe ambele maluri ale Prutului lucrează zi de zi pentru apropierea și armonizarea economiilor noastre, pentru o mai bună competitivitate a noastră la nivel internațional, pentru creare de noi locuri de muncă și pentru dezvoltarea comunităților” a notat Cristian-Leon Țurcanu.
Potrivit lui Țurcanu, aderarea R. Moldova la UE devine o realitate tot mai apropiată. Ambasadorul a notat că Bucureștiul, care este și principalul partener comercial al Chișinăului, va susține și în continuare ambițiile europene ale R. Moldova.
”România, de asemenea, este principalul destinatar al exporturilor R. Moldova – 33% din totalul exporturilor. Iar exemplele și cifrele încurajatoare sunt numeroase. Faptul că suntem astăzi aici reprezintă mult mai mult decât evidențierea trendului pozitiv al relației bilaterale pe toate dimensiunile. Grupurile de lucru la care participați indică provocările la care sunt supuse economiile noastre. Fără îndoială că România și R. Moldova aduc Uniunii Europene plusvaloare și aș îndrăzni să spun că aduc o anumită prospețime a reflexelor de care au nevoie toate societățile democratice în fața regimurilor autocratice” a punctat Cristian-Leon Țurcanu.
Iar secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean, s-a declarat convins că economia României și a R. Moldova vor crește împreună.
”Din punct de vedere investițional, România, prin AIR, susține economia R. Moldova, participând activ la menținerea unui climat favorabil de business. Companiile românești prezente pe piața R. Moldova au creat peste 10 000 de locuri de muncă și au o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro. La finele anului 2022, investițiile totale ale României în R. Moldova s-au situat la nivelul de 692 de milioane de dolari. Doar în 2022, comerțul bilateral a înregistrat o creștere cu 48 la sută față de 2021. În același timp, România a devenit atrăgătoare pentru investițiile moldovenești, acestea ajungând la un număr de 7 411 societăți mixte în septembrie 2023, cu o valoare totală a capitalului subscris de 84,2 milioane de dolari” a subliniat Abrudean.
Secretarul general al Guvernului de la București crede că mai există potențial nevalorificat, iar Forumul economic România – R. Moldova, aflat la cea de-a II-a ediție, reprezintă o mare oportunitate pentru demararea unor noi parteneriate.
”Există semnale foarte bune privind schimburile comerciale bilaterale. Practic, în fiecare an stabilim noi recorduri în ceea ce privește comerțul bilateral. Din 2014, România este primul partener comercial al R. Moldova. România a fost în ultimii ani principala piață de desfacere pentru produsele din R. Moldova. Există oportunități semnificative de investiție, inclusiv în sectorul agricol și de procesare a produselor agricole, în sectorul energetic sau în domeniul energiei regenerabile. După organizarea acestui, vă încurajez să fiți cât mai proactivi în stabilirea relațiilor comerciale. Vă asigur că Guvernul României, dar și Guvernul R. Moldova depun toate eforturile ca mediul de afaceri și relațiile comerciale bilaterale să prospere”, s-a adresat Abrudean participanților la forum.
Prezent și el la eveniment, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, s-a declarat bucuria să vadă atâția investitori adunați la forum, notând că acest fapt sugerează un interes sporit față de ceea ce poate oferi R. Moldova.
”Misiunea Guvernului este să transforme această curiozitate și acest interes în proiecte reale, în oportunități economice reale, astfel încât ambele părți să aibă beneficii. Noi ne dorim ca businessul românesc să vină aici și să dezvolte afaceri de succes. Trecem printr-o perioadă deloc ușoară, însă datorită României și cu sprijinul României, în primul rând, dar și al prietenilor noștri din UE, ne descurcăm. Până la finele anului, avem tot mai multe motive să credem că vom avea o creștere economică. Vedem că exporturile au început să fie pe plus, în sfârșit, grație suportului României. Misiunea noastră comună este să creăm condiții și să fluidizăm la maximum tot ce putem, astfel ca antreprenorii să aibă afaceri de succes, iar acest lucru să se transforme într-o creștere economică viabilă și sustenabilă pentru R. Moldova și partenerii noștri” a conchis Alaiba.
Forumul Economic România-Republica Moldova este organizat de Ambasada României la Chișinău, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News