Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 3,4% în primele patru luni

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni nominali cu 3,4% în primele patru luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în perioada 1.I-30.IV.2023, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2022, pe ansamblu, cu 3,4%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,4%). Industria extractivă a scăzut cu 14,4%”, arată datele INS.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de uz curent (+12,4%), industria bunurilor de capital (+9,5%)şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%).

Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-8,8%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,1%), scrie news.ro.

Aprilie 2023 comparativ cu martie 2023

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 16,3%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-24,2%) şi industria prelucrătoare (-15,9%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor intermediare (-19,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-17,8%), industria bunurilor de capital (-17,5%), industria energetică (-15,8%) şi industria bunurilor de uz curent (-8,7%).

Aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, în luna aprilie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 3%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-29%) şi în industria prelucrătoare (-1,6%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-16%), industria bunurilor intermediare (-9,3%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,4%).

Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de uz curent (+4%) şi industria bunurilor de capital (+3%).

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: