PSD readuce în discuție impozitarea progresivă. Zetea: „Trebuie să reducem decalajele imense!”

Gabriel Zetea

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, deputat PSD de Maramureș, a susținut că o măsură care să vizeze reducerea impozitării muncii „nu se poate lua de pe zi pe alta pentru că ar însemna, de fapt, în România un alt sistem de taxare, înseamnă introducerea, de fapt, a taxării progresive, un deziderat a Partidului Social Democrat. ”.

Cât despre refuzul partenerilor de coaliție, liberalii, de a susține o astfel de măsură – impozitarea progresivă, vicepreședintele PSD a adăugat că „trendul european, internațional este spre o impozitarea progresivă, tocmai pentru a reduce decalajele imense care există între cei care câștigă foarte mult și cei care câștigă mult mai puțin și care abia pot să-și ducă traiul de pe o zi pe alta”.

„Nu se poate lua această decizie (n.r – reducerea impozitării muncii) de pe o zi pe alta, pentru că asta ar însemna, de fapt, în România un alt sistem de taxare. Înseamnă introducere, de fapt, a taxării progresive, un deziderat a Partidului Social Democrat. Este o propunere pe care o face pentru România, atât Comisia Europeană, cât și Banca Mondială, cât și Fondul Monetar Internațional, care sunt partenerii financiari internaționali ai României. Da, asta trebuie pregătită din timp, pentru că vorbim despre un impact bugetar destul de mare. A nu exclude faptul că anul viitor asta se va întâmpla. Nu pentru toate salariile din România, adică vorbim și de cele mari, și de cele mici, ci pentru salariile din zona salariului minim.

Salariul minim pe economie în acest moment n-ar trebui să fie purtător de taxe atât de mari, contribuții la asigurări de sănătate, contribuții la pensii atât de mari și doar în acest fel poți să ajuți puterea de cumpărare a oamenilor care sunt în această zonă de salarizare la nivel minim, reducându-le taxele pentru a rămâne cu mai mulți bani în mână. Nu poți să pui o povară mai mare pe angajatori, pentru că și așa, salariul minim în acest moment în România este la un nivel pe care puțini angajatori de nivel mic reușesc să îl suporte. Vorbim deja de 3.300 lei pentru angajații la nivel general, în România, dar anumite sectoare economice au deja un salariu minim și mai mare, gen construcțiile, unde vorbim de 4.500 lei”, a declarat Gabriel Zetea, la Puterea Știrilor.

Impozitarea progresivă – discuțiile din coaliție

„Nu cred că s-a schimbat nimic în coaliție de la acele discuții cu PNL privind impozitarea progresivă în România. Nu cred că s-a schimbat ceva în părerea Partidului Național Liberal. Ei sunt în continuare susținători ai unei taxe unice. Partidul Social Democrat propune un sistem diferit, în sensul în care cu toții cred că suntem de acord în acest moment că impozitarea muncii, impozitarea efectiv pe munca fiecărui salariat este mult prea mare raportat la puterea de sustenabilitate a firmelor societăților românești. Dar, reducând această impozitare pe angajat, bugetul statului, în schimb, nu poate să rămână fără bani, pentru că pretențiile sociale sunt din ce în ce mai mari în România, serviciile pe care autoritățile publice trebuie să le pună la dispoziția cetățeanului sunt din ce în ce mai mari și ele sunt din ce în ce mai scumpe.

Așadar, va fi un echilibru pe care statul îl va propune în scăderea impozitelor pe muncă, pornind poate întâi de la salariul minim pe economie și apoi mergând și la celelalte salarii, în contrapartidă cu creșterea încasărilor atunci când vorbim despre capital, despre investiții, despre impozitarea profiturilor. În continuare România, în acest moment, este una dintre statele care impozitează cel mai puțin și nu cred că este normal noi să impozităm munca cel mai mult și capitalul cel mai puțin. La acest sistem de impozitare ne duce această cotă unică de impozitare, care sigur că a avut beneficii foarte importante în ultimii 20 de ani, a atras investiții importante din partea investitorilor mari internaționali care și-au deschis aici foarte multe filiale și care generează activitate economică importantă în România. Dar trendul european, internațional este înspre impozitarea progresivă, tocmai pentru a reduce decalajele imense care există între cei care câștigă foarte mult și cei care câștigă mult mai puțin și care abia pot să-și ducă traiul de pe o zi pe alta”, a mai explicat vicepreședintele PSD.

 

Ciolacu, întrebat dacă se reduce impozitul pe muncă: „Nu se poate de la 1 ianuarie”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Buzău, că o măsură care să vizeze reducerea impozitării muncii urmează să fie decisă, cel mai devreme, după primul trimestru al anului viitor, când se va vedea şi execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2024.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Buzău, dacă de la 1 ianuarie ar urma să se aplice o reducere a impozitării pe muncă.

„Nu se poate de la 1 ianuarie şi am anunţat acest lucru. Am zis că este primul lucru pe care îl avem în vedere, după ce vedem execuţiile până la sfârşitul anului şi execuţia, în primul rând, pe primul trimestru al anului 2024. Vom veni, avem în vedere în coaliţie şi am discutat acest lucru în coaliţie, că impozitarea muncii, după cum bine ştiţi şi dumneavoastră, este cea mai mare. Este în oglindă cu impozitarea capitalului. Ca să înţelegem, peste tot în lume se impozitează capitalul.

Noi avem cea mai mare impozitare pe muncă şi cea mai mică pe capital şi trebuie găsit echilibrul, pentru că dacă nu găsim echilibru, vom crea crize sociale. Aşa se ajunge la crizele sociale, acumularea de o parte a marilor averi şi sărăcirea în partea cealaltă, şi discuţia interminabilă de ce mărim pensiile. Pentru că sunt cele mai mici, pentru că acei oameni nu mai pot trăi cu o pensie de 1.500 lei şi acei oameni, sunt bunicii şi părinţii noştri, sunt cei care au construit această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: