UPDATE Dosarul medicilor care ar fi montat stimulatoare cardiace de la morți: 170 de pacienți implicați au fost identificați. Cum erau decontate stimulatoarele

Medic chirurg
Medic chirurg / UNSPLASH.COM

UPDATE 17.14

Surse judiciare citate de stiriletvr.ro spun că unul dintre medicii de la Iași ar fi coordonat activitatea altor 3-4 doctori, care l-ar fi ajutat în special la recoltarea aparatelor de la cadavre. Un alt medic de la Brașov este suspectat că ar fi recoltat dispozitive cardiace de la cadavre și le-ar fi trimis la Iași, unde se făceau intervențiile chirurgicale.

Cu o parte din banii obținuți, în jur de 90.000 de euro, medicul din Iași ar fi ridicat o cabană într-o arie protejată.

Stimulatoarele luate de la pacienți decedati ar fi fost decontate la Casa de Asigurări de Sănătate prin introducerea de coduri DRG eronate.

UPDATE 16.27

Până în prezent au fost identificaţi 170 de pacienţi implicaţi în acest dosar vizând intervenţiile pentru montarea unor dispozitive provenite de la persoane decedate.

UPDATE  12.55

Conform informaţiilor apărute, de aceste percheziţii este vizat şi dr. Dan Tesloianu, cardiolog în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Informaţiile apărute arată că dr. Dan Tesloianu, împreună cu dr. Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov, dețineau un ONG prin care introduceau banii în circuit legal. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată. Anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele, potrivit adevarul.

Nu este pentru prima dată cât medicul Dan Tesloianu are probleme cu legea. Acesta a mai fost urmărit penal în 2011 având calitatea de sus­pect. Acuzaţiile care i se adu­ceau erau de luare de mită în formă continuată, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Lui Tesloianu i se im­puta că ar fi pretins şi primit, în două tranşe, de la Mihai B. şi Adrian Gheorghe B. suma de 1.500 de lei pentru a îndeplini co­res­punzător actul medical privind tatăl unuia dintre mituitori, căruia Tesloianu trebuia să îi efectueze o angiografie.

„S-a mai reţinut în sarcina suspectului faptul că în luna februarie 2011 a prescris un număr de şase reţete compensate pe care le-a depus, în vederea de­con­tării, la o farmacie din Iaşi, în care erau indicaţi ca beneficiari in­clusiv unul dintre mituitori, dar şi alte persoane din familia acestuia, în condiţiile în care niciunul din­tre beneficiarii reţetelor nu a fost consultat medical, fapt ce a pro­dus un prejudiciu Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănătate, în valoare de 745 de RON“, se precizează în rechizitoriul de atunci, conform ziaruldeiasi.ro.

​Mai multe percheziții au loc, vineri dimineață, în județele Iași, Brașov și Neamț, într-un dosar de abuz în serviciu, luare de mită, fals și înșelăciune, fiind vizate cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace”, a anunțat Poliția Română. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că medicii sunt suspectați că ar fi montat unor pacienți stimulatoare cardiace și defibrilatoare luate de la persoane decedate.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că anchetatoriii au descins și la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, la Secția Cardiologie și la Ambulatoriu, fiind vizați medicii care au operat mai mulți pacienți pe inimă și le-ar fi montat dispozitive medicale – stenturi, defibrilatoare și stimulatoare – prelevate de la persoane decedate.

De asemenea, se fac percheziții și la un spital din Brașov, conform acelorași surse.

Cu banii obţinuţi în urma acestor intervenții, persoanele vizate de percheziţii ar fi început construcţia unei case într-o arie protejată din Iași, dând mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare, mai spun sursele judiciare citate.

Poliția Română a transmis, printr-un comunicat de presă, că polițiștii pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară, ancheta, coordonată de Parchetul General, vizând infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Astfel, au loc percheziții în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile unor persoane fizice (9) suspectate în acest caz sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale (1) și a unor unități medicale – spitale (5) și la un O.N.G. (1).

Totodată, vor fi făcute controale economice la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme și se vor pune în aplicare patru ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională, potrivit Poliției.

Poliția Română spune că sunt vizate cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”.

De asemenea, „au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”.

În urma perchezițiilor, nouă persoane ar urma să fie duse la audieri la Poliția Iași.

Ziarul de Iași scrie că un medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” ar fi cercetat în acest caz după ce a pus în pericol viața pacienților luând dispozitive medicale de la cadavre, tot el fiind vizat pentru modul în care s-ar fi construit ilegal într-o arie protejată de la Movileni.

Conform anchetatorilor, acesta, alături de un alt medic care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Brașov, dețin un ONG prin care introduceau banii în circuit legal. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată, iar anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele, mai scrie Ziarul de Iași.

Potrivit publicației locale, numele aceluiași medic din Iași a mai apărut într-un dosar instrumentat în 2015, fiind implicat într-o rețea de cumpărare/vânzare tablouri (autentice sau false) la capătul căreia procurorul Emilian Eva a fost condamnat la închisoare.

Reacția Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătății a reacționat în acest caz printr-un comunicat de presă în care susține că „a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale”:

Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare.
Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: