Ce șanse are coaliția PSD-PNL să continue după 2024. Sociolog: Din toamnă, luptele electorale se vor acutiza

Invitat la „Puterea Știrilor”, sociologul Alfred Bulai s-a arătat destul de sceptic în privința unei continuări a alianței PSD-PNL și după 2024, el fiind de părere că „luptele electorale se vor acutiza”. Pe de altă parte, sociologul a afirmat că unii membri PNL și-ar dori o alianță „cu frățiorul mai mare PSD pe liste comune”, pentru a obține poziții eligibile pe listele partidelor.

„Mai întâi, să vedem ce se întâmplă în toamna asta, când vor fi apele din ce în ce mai agitate, când sunt mai multe proiecte legate de cum anume se vor desfășura alegerile în 2024. Avem patru alegeri. Deci, din punctul ăsta de vedere, e o miză mare. Încep să apară oamenii care vor să candideze la președinție. Oamenii sunt mulți care vor să candideze. Din acest punct de vedere, luptele electorale se vor acutiza și vom vedea.

În acest moment, absolut nimeni nu știe care va fi formula. Unii își doresc în PNL să se alieze cu frățiorul mai mare PSD pe liste comune, că atunci ești sigur de tot, adică ești sigur de pozițiile pe care le ai. Rămâne să negocieze doar politic între partide și fără legătură cu cetățenii. Listele le fac partidele și, sigur, dacă ești pe poziție eligibilă într-o asemenea alianță, aia e”, a punctat sociologul.

Ciucă și Ciolacu, în tandem la alegerile din 2024?

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, declara, în martie, cu privire la posibilitatea de a face un tandem cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, la viitoarele alegeri că orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize în forul de conducere. El a adăugat că acest subiect nu a fost discutat în partid.

„Orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize la nivelul forului de conducere. Ne vom consulta filialele şi, în final, pe orice decizie vom avea susţinerea de la nivelul fiecărei filiale”, a spus Ciucă, întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale în tandem cu Nicolae Ciucă ca premier. Întrebat care sunt semnalele în partid în privinţa unui asemenea tandem, Ciucă a precizat: „Nu am discutat chestiunea aceasta. Deci, nu are rost să speculăm”.

Chestionat de asemenea dacă ar risca PNL încă o alianţă cu PSD, Nicolae Ciucă a spus: „Nu vă pot răspunde acum”.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a exclus varianta în care PSD și PNL vor merge cu candidați „în tandem” la alegerile prezidențiale din 2024.

„E un scenariu nu exclus, dar nu e un scenariu simplu. Sunt cele două mari partide, PSD e cel mai mare partid din România, e foarte puțin probabil să accepte să nu aibă candidat. În schimb, Eu ca președinte al PSD, am schimbat regulile de desemnare a candidatului și cred că este mult mai corectă abordarea pe care am propus-o. Restul, n-am avut discuții. Nu vine PSD-ul cu aceată propunere. Este un scenariu, îl vom discuta fiecare în interiorul partidului lui. Dacă una dintre părți nu e de acord, vom merge la alegeri separat și vom vedea pe urmă, în funcție de scorul electoral, dacă putem să mai continuăm împreună și după anul 2024. Nu se termină pământul nici la oamenii politici Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, nici la PNL sau PSD, lumea e în dinamica ei. Să nu fim fataliști”, a spus Marcel Ciolacu.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: