Florin Barbu: Se pot comercializa porci din gospodării țărănești, non-profesionale și cele ale populației

Sursă foto: Florin Barbu
Sursă foto: Captură Video

Anul acesta, legea care reglementează vânzarea porcilor crescuți în gospodării s-a schimbat. Țăranii români care cresc porcii la ei în curte se încadrează, potrivit legii, la exploatația non-profesională, nu la cea țărănească. Ce înseamnă asta? Că Ordinul ANSVSA care permite vânzarea se referă strict la gospodăria țărănească. Aceasta trebuie să fie înscrisă în SNIIA (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor). Și nu este o surpriză pentru nimeni că țăranii români nu au porcii înregistrați în SNIIA si pot fi amendați  dacă sunt prinși că transportă porci vii, dacă îi comercializează sau îi sacrifică pentru consum propriu.

Ce spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu despre această confuzie care stârnește discuții aprinse în apropierea sărbătorilor de iarnă?

“În momentul de față, se pot comercializa porci din gospodării țărănești, din gospodării non-profesionale și din gospodăriile populației. Oamenii pot sacrifica porci în gospodării, iar ei trebuie să facă analizele de trichineloză. Toți porcii din România trebuie înregistrati în SNIIA. Atât: proprietarul trebuie să sune la medicul veterinar să spună că are porc în curte și trebuie să-l înregistreze, pentru că atunci când îl sacrifică și face certificatul de trichineloză, medicul veterinar trebuie să-l scoată din evidență pentru ca in România,  să știe în momentul de față câti porci se cresc în gospodărie, câti sunt crescuti în industrie. Asta înseamnă evidență clară (…) pentru ca noi avem, acum, inclusiv stocul pentru integrarea si declararea produselor agro-alimentare din stoc. În momentul de față  Ministerul Agriculturii are tot stocul de alimente din România. Este pentru prima oară în România. Haideți să nu facem confuzie pentru că lucrurile acestea și pe plan european ne afectează, pentru că atunci când avem pestă porcină, nu avem aceste date și dezinformăm tot timpul”, a afirmat ministrul Agriculturii, invitat la Realitatea Tv să răspundă întrebărilor jurnalistilor si fermierilor.

Așa cum știm, Pesta Porcină Africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopularii masive a fermelor de porci în zonele afectate prin deces dar și sacrificarea animalelor.

“Pentru lucrul acesta am lansat INVESTALIM care înseamnă procesare în România. Pentru că atunci când avem acele boli, porcii pot fi băgati în industria alimentară la o temperatură optimă astfel încât carnea să nu afecteze sănătatea oamenilor. Vom face conserve și le vom împărți așa cum avem și programul privind alimentele date de către statul român în zone defavorizate din România. Acest program funcționează în ultimii 5 ani și funcționează și anul acesta”, a adăugat Florin Barbu.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: