România va continua proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni, care vor fi instalate la Doicești

Nuscale
Sursa foto: COURTESY OF NUSCALE

România va continua proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni, care vor fi instalate la Doicești, în jud. Dâmbovița. România ar urma să devină astfel prima țară din lume care folosește această tehnologie. Ministrul Energiei a făcut anunțul în contextul în care autoritățile din statul american Utah au renunțat, recent, la colaborarea cu „NuScale”, din cauza costurilor prea mari. În aceste condiții, experții în energie consideră că acordul cu partea americană trebuie renegociat.

Autoritățile române vor ca noua centrală nucleară, compusă din șase reactoare de mici dimensiuni, ce urmează să fie amplasată la Doicești, județul Dâmbovița, să funcționeze de la sfârșitul anului 2027. Atunci va începe și retehnologizarea unuia din cele două reactoare ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă. Dacă nu apar noi capacități, România riscă să rămână fară aproximativ 10% din producția de energie electrică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Cu siguranță, România va merge până la capăt cu această tehnologie a reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Este cert că NuScale este în acest moment cea mai avansată tehnologie pentru reactoare modulare de mici dimensiuni din lume, fiind totodată și singura tehnologie certificată la cel mai înalt nivel de siguranță, de cel mai strict reglementator din domeniul nuclear din lume.

Recent, Asociaţia municipală a sistemelor de producere a energiei din statul american Utah a renunțat la un proiect similar cu „NuScale” din cauza costurilor prea mari. Era primul proiect în care urma să fie folosită tehnologia corporației americane.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: