ROMA
Veneția va începe să testeze o taxă de intrare zilnică și un plafon pentru accesul vizitatorilor pe celebrele sale canale începând cu luna aprilie a anului viitor, în ceea ce primarul orașului italian a declarat că este primul sistem de acest fel din lume. Măsura este menită să gestioneze fluxul de turiști în timpul sărbătorilor de primăvară și în unele weekenduri de vară, când numărul de vizitatori atinge cote maxime, au declarat joi autoritățile locale în timpul unei conferințe de presă.
Restricțiile se vor aplica între orele 08:30 și 16:00, ora locală, inițial pentru un total de 29 de zile și vor acoperi majoritatea weekendurilor din 25 aprilie până la jumătatea lunii iulie a anului viitor. Călătorii vor trebui să își rezerve vizita online și să plătească 5 euro pentru a obține un cod QR care va fi verificat la anumite puncte de intrare și care le va permite accesul în cartierele istorice ale orașului, potrivit Reuters.
VIENA
Un studiu recent al Ernst & Young arată că 57% dintre gospodăriile din Austria au înregistrat o creștere a costurilor energetice în ultimul an și intenționează să consume mai puțin în această iarnă pentru a economisi. De asemenea, respondenții au redus cel mai frecvent cheltuielile prin a mânca mai puțin în oraș și prin reducerea numărului de vacanțe în străinătate din cauza presiunilor asupra prețurilor. Mulți cheltuiesc mai puțin pe modă și încălțăminte.
Numărul celor care reduc cheltuielile pentru alimente este ceva mai mic, dar totuși semnificativ – aproximativ jumătate dintre ei fiind atenți la ceea ce pun în coșul de cumpărături de la supermarket. 88% încearcă să reducă costurile de energie, iar 47% caută să reducă consumul de încălzire, conform The Local Austria.
DUBLIN
Poliția irlandeză a anunțat vineri că a efectuat 34 de arestări în urma revoltelor care au avut loc în Dublin în cursul nopții și că ar putea urma și alte proteste, după ce înjunghierea a cinci persoane, dintre care trei copii mici, a declanșat violențe rar întâlnite în capitală. Poliția a păzit magazinele jefuite, iar pompierii au stins vehiculele în flăcări în inima centrului orașului Dublin, vineri dimineața devreme, după câteva ore de proteste.
Poliția nu a făcut niciun comentariu cu privire la naționalitatea bărbatului reținut în legătură cu înjunghierile, dar pe internet s-a speculat imediat că ar fi vorba de un străin. Poliția a acuzat agitatorii de extremă-dreapta că au declanșat violențele după ce un mic grup de protestatari anti-imigranți a ajuns la locul înjunghierii, relatează Reuters.
STOCKHOLM
Elon Musk a denunțat un val de proteste ca fiind „nebunești” care se concentrează asupra atelierelor Tesla din Suedia, în contextul în care muncitorii vizează producătorul american de automobile electrice într-o grevă prin care solicită drepturi de negociere colectivă. În ceea ce a fost descrisă ca fiind cea mai mare luptă din ultimele decenii pentru a salva modelul sindical suedez de practicile globale de muncă, puternicul sindicat IF Metall conduce de cinci săptămâni o grevă în opt ateliere Tesla din Suedia, conform The Guardian.
TALINN
În timpul vizitei sale la punctul de control de frontieră Narva, joi dimineață, președintele estonian Alar Karis a afirmat că țara sa este pregătită pentru orice încercare a Rusiei de a se folosi de migranți pentru a crea instabilitate la granița estică a Estoniei, o acțiune care ar pune la încercare capacitățile de reacție și de securitate a frontierei țării, potrivit Postimees.
KIEV | VARȘOVIA
Ucraina a trimis o scrisoare Uniunii Europene prin care solicită acesteia să trimită un grup care să monitorizeze situația de la granița dintre Polonia și Ucraina, unde șoferii polonezi de camioane îi împiedică pe omologii lor ucraineni să treacă, în semn de protest față de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială. Kievul a început, de asemenea, procesul de pregătire a evacuării șoferilor, care sunt nevoiți să aștepte mai multe zile – adesea la temperaturi negative – pentru a trece granița, scrie Notes from Poland.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News