Știri din capitalele Europei, 27 noiembrie

Uniunea Europeană | MOSCOVA

Uniunea Europeană a promis să oprească fluxul de știri propagandistice al lui Vladimir Putin după ce Rusia a invadat Ucraina, aplicând sancțiuni împotriva mijloacelor de informare susținute de stat, RT și Sputnik, la câteva zile după invazie. După aproape doi ani de război, Kremlinul pare să râdă la urmă. Poate că RT.com este inaccesibil în UE, dar o serie de site-uri oglindă mai puțin populare oferă același conținut, cu scopul de a submina sprijinul blocului pentru Ucraina.

Platformele de dezinformare rusești s-au dovedit a fi mai flexibile decât încercările UE de a le ține în frâu, revenind sub nume noi pentru a oferi link-uri contribuitorilor săi și altor utilizatori pe platforme precum X, promovând agenda Kremlinului, creând diviziuni în rândul membrilor NATO și alimentând confuzia cu privire la război. Pe de altă parte, procesul de sancțiuni al UE se mișcă, în general, încet și are probleme în a se concentra asupra unei ținte în mișcare. În timp ce ramura executivă a UE oferă îndrumare și supraveghere, sarcina de a aplica sancțiunile revine în cea mai mare parte statelor membre, ceea ce complică și mai mult lucrurile, precizează Bloomberg.

 

ATENA | LONDRA

Discuțiile privind o posibilă returnare în Grecia a sculpturilor de marmură aparținând Parthenonului de la Muzeul Britanic nu avansează suficient de repede, a declarat premierul grec înainte de întâlnirea cu omologul său britanic, Rishi Sunak, din această săptămână. Kyriakos Mitsotakis a asemănat reținerea sculpturilor de către British Museum – cunoscute și sub numele de marmurele de la Elgin – cu tăierea în două a tabloului Mona Lisa, spunând că nu este vorba de proprietate, ci de „reunificare”. Atena militează de mult timp pentru returnarea sculpturilor de marmură luate din ruinele Partenonului de Lordul Elgin, ambasadorul britanic în Imperiul Otoman, care a condus Grecia, la începutul secolului al XIX-lea, conform The Guardian.

 

LONDRA | MADRID

Un grup de pacienți care reprezintă mai multe victime britanice a inițiat o procedură legală împotriva guvernului spaniol. Grupul susține că acesta nu a protejat populația împotriva efectelor secundare potențial fatale ale unuia dintre cele mai populare analgezice din țară, implicat într-o serie de boli grave și decese.

Metamizolul, vândut în mod obișnuit în Spania sub denumirea comercială Nolotil, este interzis în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie, SUA, India și Australia. Acesta poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de agranulocitoză, care reduce numărul de globule albe din sânge, crescând riscul de infecții potențial fatale. Au fost identificate aproximativ 350 de cazuri suspecte de agranulocitoză între 1996 și 2023, inclusiv cele a 170 de britanici care locuiesc în Spania sau au fost în vacanță acolo, potrivit The Guardian.

 

STOCKHOLM

Tesla a intentat un proces împotriva Agenției Suedeze de Transport, deoarece muncitorii în grevă din țara scandinavă au oprit livrarea plăcuțelor de înmatriculare ale noilor vehicule fabricate de producătorul auto din Texas.

Presa suedeză a relatat că Tesla – care nu este sindicalizată la nivel global – a dat în judecată agenția guvernamentală deoarece neaccesarea plăcuțelor de înmatriculare „constituie un atac discriminatoriu ilegal îndreptat împotriva Tesla”. Pe 27 octombrie, 130 de membri ai puternicului sindicat al metalurgiștilor IF Metall au ieșit în stradă la șapte ateliere din țară unde sunt întreținute popularele mașini electrice, cerând ca producătorul auto să semneze un contract colectiv de muncă, pe care îl au majoritatea angajaților din Suedia. Tesla nu are nicio unitate de producție în Suedia, dar are mai multe centre de service, relatează Quartz.

 

VARȘOVIA

Președintele Poloniei va învesti luni un guvern care se așteaptă să nu reziste mai mult de 14 zile, o manevră tactică care permite partidului conservator Lege și Justiție să se mențină la putere un pic mai mult timp și să facă mai multe numiri în organele de stat. În urma alegerilor naționale din octombrie, președintele Andrzej Duda urmează să îl învestească din nou în funcție pe Mateusz Morawiecki, care deține funcția de prim-ministru de la sfârșitul anului 2017. Conform Constituției, Morawiecki va avea la dispoziție 14 zile pentru a încerca să formeze o coaliție care să obțină o majoritate de susținere în parlament, scrie Associated Press.

 

SOFIA

Cantitatea de petrol rusesc importată în UE prin rafinăria Lukoil din Bulgaria a crescut semnificativ în ultimele luni, a declarat Martin Vladimirov, principalul analist energetic al Centrului pentru Studiul Democrației, un think tank din Bulgaria, într-un interviu în exclusivitate pentru Euractiv. „Acest lucru înseamnă un profit suplimentar în valoare de sute de milioane pentru compania rusească pentru ultimul trimestru al anului”, a precizat Vladimirov.

Grupul de reflecție bulgar monitorizează în mod activ importul de țiței rusesc în UE prin Bulgaria iar luna trecută, împreună cu alte două organizații europene, a tras un semnal de alarmă cu privire la transbordarea de combustibili din țiței rusesc în Bulgaria pentru exportul în Europa de Vest.

 

CHIȘINĂU

Doi reprezentanți ai comunității științifice de la Universitatea de Stat din R. Moldova – fizicienii Ghenadii Korotcenkov și Denis Nica – au fost incluși în clasamentul mondial „Top 2%” al celor mai renumiți savanți din lume, conform evaluării Universității Stanford (SUA), pentru al treilea an consecutiv. Profesorul Ghenadii Korotcenkov a contribuit semnificativ la dezvoltarea și înțelegerea mecanismului de funcționare a senzorilor de gaz pe bază de oxizi metalici, în timp ce profesorul Denis Nica este cunoscut pentru contribuțiile semnificative aduse la dezvoltarea teoriei proprietăților fononice și a conductibilității termice a nanostructurilor semiconductoare multistrat și a grafenului, scrie publicația Noi.md.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: