ANALIZĂ Cum înțeleg USR ȘI AUR să facă opoziție în Parlament: Pancarte, proteste, amenințări, și „roata dezastrelor”

USR-AUR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Cu ocazia votului pentru guvernul Marcel Ciolacu, parlamentarii USR au adus, joi, în Parlament o roată a dezastrelor produse în ultima perioadă de PSD şi PNL la guvernare. Acest episod nu este singular și face parte din modul în care USR știe să facă opoziție în Parlament. De altfel, interesant e că astfel de tactici sunt folosite și de către AUR.

Cum fac opoziție USR și AUR

Pentru început să vedem care ar fi modalitățile prin care un partid parlamentar poate face opoziție eficientă. În primul rând, opoziția trebuie să analizeze și să evalueze acțiunile guvernului cu atenție. Aceasta poate include criticarea politicilor și propunerilor legislative ale guvernului prin intermediul dezbaterilor parlamentare, intervențiilor în mass-media și comunicatelor de presă. Un partid de opoziție ar trebui să ofere o alternativă credibilă și să expună slăbiciunile și neajunsurile politicii guvernamentale. În al doilea rând, opoziția ar trebui să prezinte propuneri concrete și realizabile în locul politicilor guvernamentale cu care nu este de acord. Aceasta implică elaborarea și promovarea de inițiative legislative, care să ofere soluții mai bune sau alternative la problemele identificate. Oferirea de soluții credibile poate consolida încrederea alegătorilor și poate evidenția competența și angajamentul partidului de opoziție. Nu în ultimul rând, opoziția trebuie să rămână conectată la preocupările și nevoile cetățenilor. Aceasta poate implica organizarea de întâlniri publice, forumuri sau dezbateri pentru a asculta și a înțelege mai bine problemele cu care se confruntă oamenii. Opoziția poate susține și încuraja participarea cetățenilor în procesele democratice, cum ar fi votul, petițiile sau protestele pașnice.

Dacă ne uităm peste activitate apartidelor AUR și USR, observăm că cele două nu prea acționează în felul acesta. În schimb, ambele partide adopte metode din repertoriul opoziției extraparlamentare, protestând direct în interiorul legislativului român. În trecut, USR a mai folosit aceste tactici, venind cu pancarte și făcând scandal în timpul sesiunilor parlamentare, dar și la investirea guvernului Ciucă. Același lucru l-a făcut și AUR. Deputații și senatorii partidului anti-sistem au întrerupt numeroase sesiune parlamentare și chiar au ajuns să fie violenți în câteva ocazii. Este de ajuns să amintim incidentul în care a fost implicat fostul ministrul Virgil Popescu, cel care a fost luat de ceafă de George Simion în timp ce vorbea de la tribuna parlamentului.

Mai recent, în timpul grevei profesorilor, USR și AUR au acționat în tandem. Cei de la USR au afișat bannere și pancarte cu solicitările dascălilor chiar în plenul Camerei Deputaților. Pe de altă parte, parlamentarii AUR au venit cu pluovere negre inscripționate cu mesajul „Susținem greva profesorilor”. Cum era de așteptat, USR a decis să apeleze la aceste metode de protest și în timpul învestirii guvernului Ciolacu. Pe de altă parte, George Simion s-a dus recent la consultările de la Palatul Cotroceni, dinaintea desemnării lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, cu un „cadou” pentru Klaus Iohannis, respectiv un bilet de avion.

Aceste gesturi se încadrează mai degrabă în repertoriul populismului, dar nu fac parte din comportamentul obișnuit al unor partide de opoziție. Așa cum am arătat mai sus partidele de opoziție trebuie să aibă un anumit comportament instituțional pentru a fi eficiente. Astfel de gesturi nu duc la îmbunătățirea situației românilor, ci doar contribuie la mimarea opoziției politice, întreținând o atmosferă ludică și ridicolă.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: