Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de marţi, proiectul care completează Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în sensul introducerii unui nou articol care prevede că la deschiderea şedinţelor comune ale celor două Camere va fi intonat imnul naţional României. Legislativul a adoptat şi proiectul care aduce completări la Condul de conduită al deputaţilor senatorilor privind activităţile de curtoazie şi comemorare.
Prin urmare, primul proiect aprobat de către Legislativ are ca obiect de reglementare completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în sensul introducerii unui nou articol care prevede că la deschiderea şedinţelor comune ale celor două Camere va fi intonat imnul naţional României.
Astfel, articolul nou introdus prevede că „la deschiderea şedinţelor comune ale celor două Camere se intonează imnul naţional al României”.
Din punct de vedere procedural, intonarea imnului naţional are loc înainte ca preşedintele care conduce şedinţa comună să anunţe prezenţa, ordinea de zi şi programul de lucru.
Un alt proiect adoptat de Legislativ, marţi, prevede completarea hotărârii Parlamentului 77/2017 privind Codul de conduită a deputaţilor şi senatorilor, în sensul introducerii unui nou articol care prevede următoarele:
„(1) Activităţile de curtoazie se desfăşoară în şedinţele Camerei Deputaţilor, şedinţele Senatului sau în şedinţele comune ale celor două Camere. Acestea constau în primirea delegaţiilor oficiale interne şi externe. Delegaţiile oficiale asistă laa şedinţele menţionate din loja oficială a sălii de plen a Camerei Deputaţilor sau din loja sălii de plen a Senatului. Delegaţiile externe cu rang similar de reprezentare autorităţii legislative sau salutate de către deputaţi senatori prin aplauze şi ridicare în picioare în semn de respect pentru reprezentanţii naţiunii vizitatoare. Delegaţiile cu rang inferior de reprezentare autorităţii legislative sunt prezentate de preşedintele de şedinţă, iar deputaţii şi senatorii iau act de prezenţă, fără aplicarea procedurii prevăzute la teza anterioară.
(2) Activităţile de comemorare se desfăşoară la începutul şedinţei Camerei Deputaţilor, şedinţei Senatului şi şedinţei comune a celor două Camere, numai cu aprobarea biroului permanent al fiecărei Camere şi a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare. Momentul de reculegere angajează la nivelul reprezentativ poporului român şi se poate solicita numai dacă a fost aprobat în prealabil de către biroul permanent şi Comitetul liderilor grupurilor parlamentare şi dacă se referă la reculegerea în onoarea unui parlamentar decedat în anul în curs sau în memoria unui fost Preşedinte al României, a conducătorului uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului sau a unor membrii ai acestora ori a unei personalităţi naţionale din cele decorate conform legii în vigoare, decedate în cursul anului în care se solicită momentul de reculegere. Momentele de reculegere pentru eroii naţiunii române pot fi solicitate exclusiv în cadrul şedinţelor comune de comemorare a evenimentelro pentru care aceştia şi-au dat viaţa, cu respectarea dispoziţiilor paragrafului anterior. Nu pot fi solicitate momente de reculegere pentru persoane care nu a locuit pe teritoriul actual al României.”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News