Economia franceză se contractă mai mult decât se aștepta, deși inflația continuă să scadă

Franta
Sursa foto: Wikipedia

Economia franceză s-a contractat cu 0,1% în al treilea trimestru al anului, arată joi datele revizuite de la biroul de statistică INSEE, în timp ce inflația din noiembrie a continuat să slăbească mai mult decât se aștepta.

Contribuția formării brute de capital fix, care indică cât de mult din noua valoare adăugată într-o economie este investită mai degrabă decât consumată, la PIB-ul francez a fost revizuită considerabil în scădere, în timp ce contribuția cererii interne a scăzut și ea la 0,2 puncte, arată datele INSEE. Biroul de statistică a adăugat că contribuția comerțului exterior, la -0,4 puncte, a contribuit și el negativ la PIB, pe măsură ce importurile au crescut.

În noiembrie, inflația preliminară armonizată de UE a ajuns la 3,8% de la an la an, sub un sondaj Reuters a 19 economiști, care prezisese o cifră de 4,1%. Inflația a scăzut de la 4,5% în octombrie, ajutată de diminuarea creșterilor prețurilor la energie și a celor din sectorul serviciilor. Prețurile alimentelor au crescut cu 7,6% în noiembrie, față de 7,8% în octombrie, în timp ce creșterea prețurilor la energie a scăzut la 3,1% după o creștere de 5,2% luna trecută.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: