UPDATE/ R. MOLDOVA: PARTIDUL ȘOR, DECLARAT ILEGAL DE CURTEA CONSTITUȚONALĂ. CE SPUNE MAIA SANDU/ EFECTELE DECIZIEI

Partidul Șor. Deschide.MD
Sursa foto: Deschide.MD

UPDATE 17:30

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, vine cu o reacție, după ce Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul „ȘOR”. Șeful statului susține că aceasta este o decizie așteptată de societate, „anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”.

„Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CCM și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”, a scris Sandu.

Președintele a mai menționat că cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți: „Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”.

UPDATE 17:00

Reprezentanții Partidului ȘOR au primit o lovitură dură sub centură. Și asta pentru că prin Hotărârea Curții Constituționale, deputații acestei formațiuni, primarii, persoanele cu funcții publice sub mandatul acestui partid – vor deveni neafiliați. Mai mult, deputații sau aleșii locali nu vor avea dreptul să adere la alte fracțiuni pe perioada mandatului, iar în cazul pierderii acelui mandat, locul lor va rămâne vacant.

Vă prezentăm în continuare Decizia Curții Constituționale de astăzi, 19 iunie:

  1. Se admite sesizarea Guvernului cu privire la verificarea constituționalității Partidului politic ȘOR.
  2. Se declară neconstituțional Partidul politic ȘOR înregistrat în Registrul de Stat al persoanelor juridice, cu numărul 21.
  3. De la data pronunțării prezentei Hotărâri, Partidul politic ȘOR se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid adoptat după pronunțarea prezentei Hotărâri nu are valoare juridică.
  4. Ministerul Justiției va desemna de îndată – o comisie de lichidare a Partidului politic ȘOR, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de Stat al persoanelor juridice.
  5. Reprezentanții și membrii Partidului ȘOR, care la data pronunțării prezentei Hotărâri exercită mandate de: deputat în Parlamentul R. Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.
  6. Reprezentanții și membrii Partidului ȘOR, care la data pronunțării prezentei Hotărâri, exercită mandate representative în organele Unităților Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.
  7. Listele candidaților supleanți din partea Partidului politic ȘOR în Parlament și în consiliile locale din Unitățile Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, validate anterior, se declară nule de la data pronunțării acestei Hotărâri.
  8. În cazul în care, un mandat al unui deputat în Parlament atribuit Partidului politic ȘOR este sau devine vacant, acesta rămâne vacant pe întreaga durată a Legislaturii XI, iar Curtea Constituțională nu va valida în acest sens niciun mandat.
  9. Dacă un mandat reprezentativ în organele Unității Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele UTA Găgăuzia din partea Partidului politic ȘOR este sau devine vacant, nu va fi validat în acest sens un alt mandat.

Hotărârea în cauză a fost citită de către președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca. El a menționat că Hotărârea este definitivă și nu se supune niciunei căi de atac. Ea intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Cu opinii separate au venit la această Hotărâre judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan.

Partidul Politic ȘOR este scos în afara legii. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații Curții Constituționale, care pe parcursul a mai multor ședințe au examinat cererea Givernului privind scoaterea în afara legii a Partidului condus de fugarul Ilan Șor, potrivit tvrmoldova.md.

Judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au avut opinii separate. Serghei Țurcan a avut opinie disidentă, iar Vladimir Țurcan, opinie separată.

Precizăm că, dosarul privind controlul constituţionalităţii Partidului Şor se află în examinare din 10 mai. Guvernul Republicii Moldova a depus sesizarea privind scoaterea în afara legii a Partidului ŞOR în luna noiembrie a anului trecut. 

Conform demersului Guvernului „prin toate activitățile de până acum, formaţiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: