ANALIZĂ Ce ne spune ultimul sondaj despre viitoarea guvernare. Misiune grea pentru PNL și PSD

colaj partide alegeri
colaj partide alegeri

Un sondaj de opinie recent efectuat de compania de sondaje CURS aduce lumina asupra preferințelor electoratului român în contextul alegerilor europarlamentare, arătând că PSD se situează în frunte, în timp ce PNL și AUR se află la o distanță semnificativă.

Potrivit rezultatelor, 31% dintre respondenți ar acorda votul lor Partidului Social Democrat (PSD), în timp ce Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) se clasează pe locurile secunde, cu 19%. Partidul Uniunea Salvați România (USR) se situează la 10%, iar partidul condus de Diana Șoșoacă atrage 6% din intențiile de vot, depășind pragul electoral. Sondajul relevă, de asemenea, că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Mișcarea Populară (PMP) se confruntă cu provocări, obținând doar 4% din intențiile de vot.

O majoritate tot mai fragilă

Datele sondajului arată, între altele că ne putem aștepta la o guvernare PNL – PSD și după alegerile din 2024. Totuși, există câteva diferențe semnificative față de actuala guvernare. Ținând cont de faptul că PSD ar obține 31% și PNL 19%, ne putem aștepta la o împărțire diferită a portofoliilor ministeriale. În prezent, acestea sunt împărțite în mod egal (50 %– 50%), premierul fiind dat de PSD. Dacă diferența se va menține și în 2024, atunci șansele sunt ca PSD să ceară o împărțire proporțională a portofoliilor ministeriale, în funcție de ponderea votului. Asta înseamnă că într-un potențial viitor guvern PSD – PNL, social democrații vor păstra funcția de prmeier și vor avea mai multe ministere sub controlul lor.

O altă concluzie privind viitoarea guvernare este legată de fragilitatea guvernării. PSD și PNL ar forma exact 50%, ceea ce înseamnă că majoritatea formată de cele două partide ar fi una fragilă. Guvernul ar putea cădea la o moțiune de cenzură în cazul în care opoziția ar fi unită și ar reuși să convină doar un număr infim de parlamentari PSD sau PNL să voteze moțiunea. Asta înseamnă că am putea asista la numeroase tentative de a dărâma un astfel de guvern.

Opoziția alunecă în zona extremei drepte

O altă concluzie a sondajului este că după alegerile din 2024 am putea asista la o opoziție tot mai radicală. Asta pentru că extrema dreaptă ar avea un elan semnificativ aici. AUR și partidul Dianei Șoșoacă, SOS (Diana Șoșoacă însăși fiind un ex membru AUR) ar totaliza 25%. Chiar dacă în prezent cele două partide se atacă frecvent în spațiul public, agenda lor politică este similară (suveranism, ultra-naționalism etc.) și în cele din urmă, după ce alegerile se vor termina, șansele sunt ca aceste partide să colaboreze.

Dacă PMP va reuși să pătrundă în Parlament, grație unei alianțe cu USR, atunci opoziția ar deveni și mai fragmentată decât în prezent. Este greu de crezut că PMP și USR, partide cu ideologii diametral opuse, ar putea colabora dincolo de o alianță electorală. În acest context se conturează o opoziție cu trei poli ideologici (AUR + SOS, PMP și USR). Dacă și UDMR va reuși să intre în final în acest Parlament, atunci lucrurile s-ar putea complica. UDMR ar putea să ajungă din nou la guvernare pentru a asigura o majoritate mai solidă coaliției PNL – PSD.

Două lucruri par a fi clare în acest moment. PSD și PNL au șanse mari să continue împreună într-o alianță politică post-alegeri 2024, iar Parlamentul României va deveni un spațiu mult mai polarizat, cu o extremă dreapta anti-democratică în ascensiune care va încerca să pună probleme guvernării.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: