Scandalul restaurării Bojdeucii lui Creangă. Directorul Culturii din Iași

Bojdeucii lui Creangă
Sursa foto: Costel Alexe

Scandalul restaurării Bojdeucii lui Creangă a ajuns în Parlament. Comisia de Cultură a Camerei Deputaților a discutat cu directorul Direcției Județene de Cultură din Iași, Bobi Apăvăloaei, despre reabilitarea Bojdeucii. Șeful culturii ieșene le-a spus ironic aleșilor că se bucură că a existat acest scandal, pentru că la ultima inaugurare a unui alt obiectiv restaurat lucrarea a fost „țiplă”. Tot sarcastic, acesta a mai precizat că nu au existat elemente introduse abuziv în restaurarea clădirii, explicând că este greu „să eliminăm betonul dintr-o clădire”, deoarece „încă nu stăpânim metoda”. În ceea ce privește speculațiile potrivit cărora în fața Bojdeucii ar fi fost amenajat un jacuzzi, Apăvăloaei a afirmat că este o fântână și a lansat tuturor membrilor din Comisie invitația de a veni să vadă Bojdeuca, odată ce va fi deschisă publicului.

Dialogul dintre Bobi Apăvăloaei și membrii Comisiei de Cultură din Camera Deputaților:

Bobi Apăvăloaei, Directorul Direcției Județene de Cultură din Iași: Mie îmi place așa mult c-a fost scandal. Că acum câteva săptămâni când colegii au inaugurat ceva la Botoșani era totul țiplă! (…) Bojdeuca inițială s-a pierdut în ani, dar spiritul ei rămâne acolo.

Iulian Bulai, Preşedintele Comisiei pentru Cultură: De ce nu ați ales o restaurare mai aproape de original?

Bobi Apăvăloaei, Directorul Direcției Județene de Cultură din Iași: A fost chiar o propunere să demolăm totul și să facem în stilul acelor ani. Să aducem bojdeuca la forma epocii lui Creangă. Asta nu se mai putea face altfel decât prin demolare. Pentru că de-a lungul rimpului s-au modificat lucruri de prea multe ori.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: